Bindvliesontsteking bij kinderen

bindvliesontsteking bij kinderen wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Zij kan zowel één oog als beide ogen aantasten. Kenmerkend is dat het oog ’s morgens het meest kleverig is, soms zit het dan bijna potdicht.

Bindvliesontsteking is vaak een complicatie van een gewone verkoudheid waarbij de traanbuisjes, die het traanvocht uit de ogen afvoeren naar de neus, verstopt raken zodat stof dat op het oog terechtkomt niet wordt weggespoeld.

De bindvliesontsteking kan afzonderlijk voorkomen of het kind kan ziek zijn van iets anders.

Conjunctivitis komt bijvoorbeeld heel veel voor bij mazelen. Deze ontsteking van het oogslijmvlies verspreidt zich gemakkelijk, dus het in acht nemen van de volgende regels over handen wassen, de ogen aanraken en een juist gebruik van medicijnen is erg belangrijk.

Thuiszorg

Probeer te zorgen dat het kind niet in de ogen wrijft. Het maakt de symptomen erger en kan de infectie verspreiden. Zorg er op een onopvallende manier voor dat het kind een aparte handdoek en washandje gebruikt zolang de ogen ontstoken zijn.

Was elke afscheiding weg met een watje, gedrenkt in gekookt en afgekoeld water. Begin in de binnenste ooghoek en veeg naar de buitenkant toe. Gooi het watje weg om te voorkomen dat het probleem zich uitbreidt.

Licht kan de symptomen verergeren dus sluit de gordijnen en vermijd fel licht. Misschien wil het kind tijdelijk een zonnebril dragen.

bindvliesontsteking bij kinderen

Behandeling

Roep medische hulp in als u denkt dat er sprake is van een dergelijke ooginfectie, want waarschijnlijk zijn er antibiotica nodig. Deze zullen waarschijnlijk gegeven worden als druppels of zalf.

Gebruik het medicijn exact zoals de dokter heeft gezegd, dus zorg dat u bij het verlaten van de spreekkamer precies weet hoe lang u het moet aanbrengen, hoe vaak per dag en of het in slechts één oog of in beide ogen moet worden gebruikt.

Gebruik het medicijn niet voor anderen als een van de andere kinderen dezelfde infectie oploopt. Iedereen heeft zijn eigen medicijnen nodig.

Lever de zalf of druppels na het beëindigen van de behandeling in bij de apotheek. Bewaar halve tubetjes niet voor mogelijke toekomstige problemen want deze medicijnen kunnen besmet worden met ziektekiemen. Bij een volgend gebruik is het middel dan erger dan de kwaal. Oogmedicijnen bevatten zelden conserveermiddelen omdat die het gevoelige oog zouden irriteren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips