Tumoren van het ruggenmerg

Klachten en verschijnselen:
– Geleidelijk toenemende pijn in de rug.
– Dove of koude gewaarwordingen.
– Spierzwakte in één of meer ledematen.

Alarmerende verschijnselen:

– Verlies van de beheersing over darmen of blaas.
– Toenemend krachtsverlies of toenemende gevoelsstoornissen in de benen.

Tumoren van het ruggenmerg zijn abnormale aanwassen die zich kunnen voordoen in het ruggenmerg, tussen de vliezen die eromheen liggen of buiten de vliezen in het wervelkanaal. In 40 procent van de gevallen zijn deze tumoren kwaadaardig, de rest is niet kwaadaardig. Tumoren van het ruggenmerg lijken op hersentumoren maar komen vier keer zo weinig voor.

Soms beginnen ruggenmergtumoren elders in het lichaam (meestal in de long of de borst) en verplaatsen zich dan via de bloedstroom (metastaseren) naar de ruggengraat. Ze ontstaan echter vaker in de ruggengraat zelf. De oorzaak is vaak onbekend, hoewel de niet kwaadaardige tumoren aangeboren of erfelijk kunnen zijn.

Verschijnselen treden op als de groeiende tumor druk gaat uitoefenen op het ruggenmerg. Andere aandoeningen van het ruggenmerg kunnen dezelfde verschijnselen veroorzaken.

Als de dokter na neurologisch en lichamelijk onderzoek vermoedt dat u een ruggenmergtumor hebt, zal hij röntgenfoto’s, een CT-scan of MRI-onderzoek en meestal ook myelografie aanvragen om de diagnose rond te krijgen.

Als de diagnose ruggenmergtumor gesteld is, moet zo snel mogelijk behandeling volgen om de kans op blijvende beschadiging zo klein mogelijk te houden.

Behandeling.

Om zwelling van het ruggenmerg te verminderen worden corticosteroïden (zoals dexamethason) gebruikt. Operatieve verwijdering van de tumor slaagt meestal bij enkelvoudige tumoren buiten het ruggenmerg. Andere tumoren zijn niet altijd helemaal te verwijderen. In die gevallen kan nabestraling nodig zijn. Vroege diagnose en behandeling vergroten de kans op herstel, hoewel de verschijnselen na aanvang van de behandeling vaak nog enige tijd toenemen. Na operatie of bestraling is vaak fysiotherapie nodig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips