Endarteriëctomie van de halsslagader

Endarteriëctomie is een operatieve ingreep, waarbij de plaque aan de binnenkant van een bloedvat verwijderd wordt. Deze plaque kan de bloeddoorstroming verminderen. Ook kunnen er stukjes van afbreken, die naar de hersenen vervoerd kunnen worden. Plaquevorming is een veel voorkomende ziekte; men spreekt ook van aderverkalking of atherosclerose. Aderverkalking treedt vaak op in de halsslagaders die naar de hersenen lopen, vooral op de plaats waar zij zich vertakken. Aderverkalking op deze plaats is een veel voorkomende oorzaak van TIA’s en ischemische beroerten.

Gewoonlijk wordt endarteriëctomie van de halsslagader uitgevoerd na één of meer TIA’s ter voorkoming van herhaling van de TIA’s en het optreden van een (vaak op TIA’s volgende) beroerte. Zo nu en dan wordt deze ingreep uitgevoerd in de eerste uren van een zich ontwikkelende ischemische beroerte (herseninfarct). Hoewel de ingreep een hoog succespercentage heeft, zijn er ook risico’s aan verbonden. De arts zal daarom verschillende factoren tegen elkaar af moeten wegen om te bepalen wat in uw geval de voordelen zullen zijn. Als u verschijnselen hebt, zoals TIA’s, die het gevolg kunnen zijn van een vernauwing in de halsslagader, zal de dokter naar aanwijzingen voor aderverkalking zoeken.

Als bloed door een vernauwd gedeelte van een slagader stroomt, is een geruis hoorbaar. De bloeddruk in de armen en in de ogen kan verhoogd zijn. Als er inderdaad aanwijzingen voor een vernauwing zijn, kan met behulp van arteriografie de plaats en de aard daarvan vastgesteld worden. Voordat de arts u endarteriëctomie van de halsslagader aanraadt, zal hij ook andere factoren beoordelen, waaronder de eventuele aanwezigheid van hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten. Ernstige vernauwing van de kransslagaders kan het operatierisico te groot maken. Een chronisch verhoogde bloedruk moet voor de ingreep omlaaggebracht worden. Ook een volledige afsluiting van de halsslagader vereist speciale aandacht.

Bij sommige mensen kan het gecombineerde risico van diagnostische arteriografie en deze operatieve ingreep groter zijn dan dat van niet-operatieve behandeling, bijvoorbeeld met geneesmiddelen die de bloedstolling tegengaan. Het risico is het grootst voor mensen met een acute beroerte of een acute beroerte in ontwikkeling en het kleinst voor mensen die ten tijde van de operatie geen verschijnselen van beroerte hebben. Mensen zonder verschijnselen van beroerte hebben, in medische centra die speciaal uitgerust zijn voor de behandeling van deze aandoening, een kans van 1 tot 4 procent om aan deze ingreep te overlijden of grote neurologische complicaties op te lopen. De ingreep begint met een snede in de nek om de vertakkingsplaats van de halsslagader bloot te leggen. Om de bloedstroom tot stilstand te brengen worden klemmen op het vat gezet. Vervolgens wordt de slagader geopend, waarna de plaque verwijderd wordt. Voor sluiting van het vat is soms een lapje van synthetisch materiaal nodig. De bloedstroom moet voorzichtig weer op gang gebracht worden om te voorkomen dat er stolsels in terecht komen.

Tijdens deze operatie kunnen zich complicaties voordoen. In dat geval kan een beroerte optreden die niet te opereren is. De elektrische activiteit van de hersenen wordt door middel van elektro-encefalografie in beeld gebracht, zodat de chirurg gewaarschuwd wordt als er maatregelen nodig zijn om de hersendoorbloeding te verbeteren. Zoals bij iedere operatieve ingreep hangt het succespercentage van endarteriëctomie van de halsslagader af van de deskundigheid van arts en operatieteam. Na de operatie kan de vernauwing terugkeren, maar dat komt niet veel voor. Bij op de juiste manier geselecteerde mensen is de operatie meestal succesvol; herhaling van TIA’s wordt voorkomen en de kans op een beroerte neemt af.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips