Peniskanker

Peniskanker is een woekering van cellen in de huid of de onderhuidse lagen van de penis. Meestal begint de kanker bij de eikel (glans) of, bij onbesneden mannen, op de voorhuid. Als geen vroegtijdige behandeling volgt, breidt de kanker zich eerst uit naar de dieper gelegen lagen van het penisweefsel, dan naar de lymfklieren in de lies of de bloedvaten en tenslotte naar elders in het lichaam.

Meestal groeit de kanker langzaam, maar sommige soorten zijn uiterst agressief en verspreiden zich binnen enkele maanden naar de lymfklieren. Iedere abnormale huidlesie op de penis moet daarom onmiddellijk worden onderzocht. Bij besneden mannen komt de kanker weinig voor; ze is levensbedreigend, maar bij vroegtijdig ontdekken en behandelen is de kans op genezing goed.

Symptomen:

• Een wratachtige bult, puist, zweer of wond op de penis, meestal vlakbij de eikel.
Bloeding of ongewone afscheiding uit de penis.
• Pijnlijk urineren (in gevorderd stadium).
• Vergrote lymfklieren in de lies (bij uitzaaiing).

peniskanker

Oorzaken:

De oorzaken zijn niet bekend, maar onbesneden mannen hebben een verhoogd risico. Mannen die roken en/of leukoplakia (slijmvliesontsteking van de penis met schilferige, witte uitslag), balanitis (ontsteking van de eikel of een abnormale epitheelwoekering hebben (gehad), lopen meer risico. Het risico is verhoogd bij bestaan van geslachtsziekten (SOA’s), met name bij genitale wratten.

Behandeling:

• De behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte en de leeftijd en de conditie van de patiënt.

• Meestal wordt geopereerd en kanker van de voorhuid kan vaak door besnijdenis worden genezen.

Bestraling kan effectief zijn bij langzaam groeiende kanker die vroegtijdig is ontdekt.

• Bij snelgroeiende kankers en tumoren die ingegroeid zijn in de diepere weefsellagen, is operatieve verwijdering noodzakelijk. Als de kanker zich niet ver heeft verspreid, kan de chirurg de tumor met omringend weefsel verwijderen en zoveel mogelijk van de penis sparen. Bij gevorderde en uitgezaaide kanker wordt meestal vrijwel de gehele penis met de lymfklieren in de lies weggenomen. Daarna kan met plastische chirurgie uiterlijk en functie van de penis worden hersteld.

• Als de kanker is uitgezaaid naar elders, bestaat de behandeling uit bestraling en chemotherapie om de verschijnselen te verlichten.

• Psychologische begeleiding en zelfhulpgroepen kunnen nuttig zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips