Leven met een stoma

Als je een stoma krijgt, heb je tijd nodig om dit zowel lichamelijk als geestelijk te verwerken. Toch hoeft het dragen van een stoma geen (grote) rol te spelen in het dagelijkse leven. Vooral niet als je rekening houdt met een aantal zaken. Als je dat doet, zul je merken dat je weer meer plezier hebt in je dagelijkse leven. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een stoma draagt?

Iedere stomadrager ervaart het leven met een stoma weer anders. Wel helpt een goede voorbereiding bij aan het accepteren van een stoma. Hierbij word je ondersteund door een gespecialiseerde verpleegkundige.

Veelvoorkomende problemen

Veel mensen die een stoma krijgen, ervaren de volgende problemen:

  • Ze zien op tegen de gevolgen van de stoma en het leven ermee
  • Ze zien op tegen reacties van hun omgeving
  • Ze zijn bang dat iemand de stoma ziet, hoort of ruikt

De arts of stomaverpleegkundige kan al je vragen beantwoorden. Verder verwerkt ieder mens het aanleggen van een stoma weer op zijn of haar eigen manier. Wel is het heel belangrijk dat je steun en begrip krijgt uit je omgeving.

Kan je alles eten met een stoma?

Veel mensen denken dat je een streng dieet moet volgen als je een stoma draagt. Gelukkig is dat niet zo. Eigenlijk kun je alles eten. Wel is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Waar je op moet letten, hangt weer af van het soort stoma dat je draagt.

Voeding bij een colostoma

Als je een colostoma draagt, is het belangrijk om zo snel mogelijk weer je normale voedingspatroon op te pakken. Verder is het van essentieel belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt, genoeg beweegt en vezelrijk eet. Door dit te doen, voorkom je verstoppingen. Drink minstens 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Dit kan thee of water zijn, maar ook vruchtensappen. Bovendien zit vocht niet alleen in dranken, maar ook in soep, yoghurt of vla.

Sommige voedingsmiddelen veroorzaken gasvorming, dunne of juiste dikke ontlasting. Dit is vooral het geval bij uien, kool, prei en Aziatische gerechten. Het is dan ook raadzaam om deze voedingsmiddelen te vermijden.

Voeding bij een ileostoma

Nadat er een ileostoma bij je is aangelegd, is het niet nodig om een dieet te volgen. Wel is het belangrijk om je voedingspatroon iets aan te passen. Je dikke darm is verwijderd of functioneert niet meer. Hierdoor wordt er weinig vocht aan de ontlasting onttrokken en blijft de ontlasting erg dun. Je verliest dus veel vocht en dit betekent dat er een vocht- en zouttekort kan ontstaan. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je dagelijks twee tot tweeënhalve liter drinkt en er op let dat je voldoende zout (kalium en natrium) binnenkrijgt.

Extra kaliumzout kun je halen uit bananen, spinazie, bonen en tomatensap. Extra natriumzout haal je uit rookvlees, rauwe ham, bouillon en zoute haring.

Voeding bij een urostoma

Als je een urostoma (urinestoma) draagt, is het niet nodig om een dieet te volgen. Wel moet je er op letten dat je elke dag minstens anderhalve tot twee liter vocht binnenkrijgt. Wanneer je voldoende drinkt, krijgt je een urine een goede PH-waarde. Hierdoor blijft de huidplaat van het stomazakje beter zitten. Als de urine te zuur is, kan de huidbeschermende plak loslaten. Dit kan leiden tot lekkages en huidproblemen.

Controleer de kleur van de urine

Door de kleur van de urine te controleren, zie je of je genoeg hebt gedronken. Wanneer de urine de hele dag dezelfde donkergele kleur heeft als je ochtendurine dan drink je te weinig. Ochtendurine is altijd donkerder en geconcentreerd. Wanneer je urine kleurloos en haast transparant is, drink je voldoende.

Kan je met een stoma douchen of in bad?

Als je een stoma krijgt, vraag je je vast af of je nog normaal kunt douchen of in bad kunt gaan. Dit kan gewoon, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Je kunt met het stomamateriaal douchen en het materiaal daarna afdrogen en verwisselen.
  • Je kunt ook zonder stomamateriaal douchen. Wel kan er dan ontlasting of urine uit de stoma komen.
  • Plak het filter af met een speciale sticker als je een darmstoma hebt, met het stomamateriaal wilt douchen en het niet wilt verwisselen.
  • Draag stomamateriaal als je een bad neemt. Let er wel op dat douchegel of badolie niet rondom de huid van de stoma komt. Dit kan de plakkracht beïnvloeden.
  • Smeer na het douchen of het baden geen bodylotion rondom de huid van de stoma. Het stomamateriaal plakt minder goed op een ingevette huid.

Kan je met een stoma alle kleding dragen?

Als je een stoma hebt, kun je gewoon de kleding dragen die je gewend bent. Het kan zijn dat je kleding wat minder prettig aanvoelt. Zo kan de broek- of rokband op de plek van de stoma drukken. Dit kan je oplossen met een locus. Dit hulpmiddel kun je aan je riem bevestigen en beschermt je stoma tegen een knellende broek- of rokband. Een locus kun je online bestellen bij BENU Direct.

Step-in of korset

Ben je het gewend om een step-in of een korset te dragen? Ook dan kun je deze gewoon blijven dragen als je een stoma hebt. De extra stevigheid kan juist prettig zijn. Wanneer de ontlasting of urine minder goed in het opvangzakje stroomt, kan er in je step-in of korset een opening worden gemaakt.

Kan je werken met een stoma?

In principe kun je gewoon werken met een stoma. Wel is het verstandig om zwaar werk te vermijden. De stoma komt door de buik naar buiten en je buikwand is wat zwakker. Vermijd dan ook werkzaamheden waarbij je zware dingen moet tillen of je buikspieren te veel belast. Dit kan leiden tot een parastomale hernia, oftewel een stomabreuk.

Kan je seks hebben als je een stoma draagt?

Als je net een stoma draagt, kun je je onzeker voelen over je lichaam. Het is heel normaal dat je in het begin wat verdrietig bent en moet wennen aan de veranderingen. Toch hoeft het dragen van een stoma geen invloed te hebben op je seksleven. Seks hoort bij het dagelijks leven. Het is dan ook belangrijk dat je er weer van kunt genieten.

Werk aan je zelfvertrouwen

Praat met je partner over je gevoelens en je onzekerheden. Je kunt aan hem of haar aangeven dat je voorlopig alleen wilt knuffelen. Het is belangrijk dat je partner samen met jou aan je zelfvertrouwen werkt, zodat je minder onzeker bent over je lichaam. Wanneer je wat verder bent in het acceptatieproces, is de kans groot dat de zin in seks weer terugkomt.

Tips om de seksuele relatie te verbeteren

  • Maak het stomazakje leeg voordat je begint te vrijen.
  • Gebruik een kleiner zakje: er zijn speciale zakjes verkrijgbaar voor de intieme momenten. Deze zakjes zijn kleiner en dunner.

Kan je sporten als je een stoma draagt?

Ook als je een stoma draagt, kun je gewoon sporten. Het is zelfs heel goed om regelmatig te bewegen. Je blijft in conditie en verhoogt je weerstand. Iets dat de kans op complicaties of een parastomale hernia verkleint. Wil je na het aanleggen van een stoma (weer) gaan sporten? Dan is het verstandig om eerst met je arts of stomaverpleegkundige te overleggen waar je op moet letten.

Krachtsporten

Bij een krachtsport, zoals bodybuilding, moet je oppassen dat je niet te veel kracht zet met je buik. Op de plek van de stoma is de buikwand open en als je kracht op je buik zet, loop je het risico op een stomabreuk of een uitstulping van de stoma. Wanneer je zeer getrainde buikspieren hebt, is de kans op een uitstulping of stomabreuk klein. Wel moet je het trainen van je buikspieren weer langzaam opbouwen.

Contactsporten

Vermijd een contactsport zoals boksen, worstelen of judo. Tijdens deze sporten is er sprake van veel lichamelijk contact. Het risico op de schade aan je stoma is erg groot. Bovendien kan het opvangmateriaal snel loslaten bij een contactsport.

Een balsport, zoals voetbal of basketbal, kun je wel uitoefenen. Wel is het belangrijk dat je je stoma dan goed beschermt. Dit kan je doen met een speciaal beschermkapje.

Zwemmen

Met een stoma kun je gewoon zwemmen. Dit kan in een zwembad, maar ook in zoet of zout water. Als je wilt gaan zwemmen, is het belangrijk dat je het stomamateriaal minimaal een uur van tevoren aanbrengt. Het materiaal plakt dan goed en blijft beter zitten. Plak het filter af als je een darmstoma draagt.

Stomamateriaal bestellen?


Wil je stomamateriaal bestellen? Dan kun je dit online of telefonisch doen bij BENU Direct. Bij deze gespecialiseerde leverancier van medische hulpmiddelen tref je een totaal assortiment van stomahulpmiddelen die geleverd kunnen worden. BENU Direct levert alle merken en soorten stomamateriaal op elk gewenst adres in een discrete verpakking. En dankzij de online herhaalservice van BENU Direct kom je nooit zonder stomamateriaal te zitten.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips