Wat moet je weten over stomamateriaal?

Heb je net een stoma? Dan kijkt de stomaverpleegkundige, samen met jou, welk stomamateriaal het beste bij jou en je stoma past. Het uitgangspunt hierbij is dat je zo min mogelijk wordt beperkt in je dagelijkse activiteiten en dat je met een stoma het leven kunt leiden dat jij wilt. Wat moet je weten over stomamateriaal? En vergoedt de verzekeraar je stomamateriaal?

Er zijn verschillende soorten stoma’s, zoals een colostoma, ileostoma of urinestoma. Ook zijn er verschillende opvangsystemen. Zo kan een stoma een enkelloops of dubbelloops opvangsysteem hebben. Voor al deze stoma’s zijn is er passend stomamateriaal verkrijgbaar. Dit kan je online bestellen bij een leverancier.

Hoe weet je welk stomamateriaal je nodig hebt?

De stomaverpleegkundige adviseert je welk stomamateriaal je nodig hebt. Bovendien werkt een leverancier ook met een eigen (stoma)verpleegkundige. Deze heeft contact met de stomaverpleegkundigen van het ziekenhuis waar je bent behandeld. Wanneer je vragen hebt over stomamateriaal, dan kun je deze dus ook aan de verpleegkundige van de leverancier stellen.

Hoe bestel je stomamateriaal?

De eerste keer bestelt de stomaverpleegkundige het stomamateriaal voor je. Je kunt ervan uitgaan dat je in het ziekenhuis genoeg stomamateriaal krijgt, totdat je de eerste levering van de leverancier ontvangt.

De stomaverpleegkundige heeft je gegevens aan de leverancier doorgegeven, zodat deze contact met je kan opnemen. Meestal word je gebeld door een stomaverpleegkundige die in dienst is van de leverancier. Je krijgt te horen welk stomamateriaal de verpleegkundige in het ziekenhuis voor je heeft besteld.

Wat doe je als het stomamateriaal niet goed past?

De kans is groot dat het bestelde stomamateriaal goed bij je past. Dit is heel fijn, want zo hoef je niet steeds aan de leverancier door te geven welk stomamateriaal je nodig hebt. Het herhalingsrecept wordt dan automatisch naar je opgestuurd.

Het kan echter ook zijn dat het stomamateriaal toch niet zo goed past. Dit kan leiden tot complicaties, zoals een lekkage of huidproblemen. Het is dan moeilijker om het materiaal correct aan te brengen en te verwijderen. Wanneer het stomamateriaal toch niet passend is, dan is het verstandig om dit snel met je stomaverpleegkundige te bespreken. Samen met jou gaat hij of zij dan op zoek naar passend stomamateriaal.

Wordt stomamateriaal vergoed door je zorgverzekeraar?

Iedereen die in Nederland woont en werkt is wettelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben. Dit moet in ieder geval een basisverzekering zijn. Verzekeraars zijn weer verplicht om iedereen als verzekerde te accepteren voor een basisverzekering. Een verzekeraar mag je dus niet weigeren als verzekerde, omdat je een stoma draagt. Wel mag hij dit doet voor een aanvullende verzekering. De meest voorkomende zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Hieronder valt ook stomazorg.

Welke stomamaterialen worden vanuit de basisverzekering vergoed?

De volgende stomamaterialen worden vergoed vanuit de basisverzekering:

  • Stomamaterialen, zoals stomazakken, huidplakken, spoelmateriaal en stomapluggen
  • Beschermlaagjes
  • Huidbeschermende crèmes en poeders
  • Pasta’s, aandrukringen en pasta-opvulringen
  • Onsteriele gaasjes
  • Een stomasteunband bij een parastomale hernia

Welke stomamaterialen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed?

De volgende stomamaterialen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering:

  • Desinfectiemiddel
  • Reinigingsmiddel voor de huid
  • Geurmiddel
  • Onderlegger
  • Speciale kleding
  • Beschermende banden of hoezen

Soms vergoedt de verzekeraar onderleggers wel. Dit kan in uitzonderlijke gevallen. onderleggers worden wel vergoed wanneer er problemen met de hygiëne ontstaan door bloedverlies, urineverlies of verlies van ontstekingsvocht of ontlasting. Dit probleem kan dan alleen worden opgelost door gebruik te maken van beschermende onderleggers.

Gelden er voorwaarden voor de vergoeding van stomamateriaal?

Voor de vergoeding van een stomasteunband heeft je zorgverzekeraar een aanvraag tot machtiging nodig. In deze machtiging staat de reden vermeld waarom je dit hulpmiddel nodig hebt. Je kunt dit vragen aan de stomaverpleegkundige of de arts. Als je deze aanvraag hebt, kun je het materiaal bestellen bij de leverancier.

Moet je een verplicht eigen risico betalen voor stomamateriaal?

Iedere verzekerde betaalt eerst een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Je betaalt de zorgkosten dan eerst zelf tot een bepaald bedrag. Voor 2019 geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Zodra je dit bedrag hebt verbruikt, betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten. Het eigen risico wordt ook gebruikt voor het bestellen van stomamateriaal.

Er zijn verzekeraars die het materiaal eerst zelf betalen en het dan in rekening brengen. Het kan ook dat je het direct moet betalen. Wanneer je het eigen risico hebt betaald, wordt de rest van het stomamateriaal weer door je zorgverzekeraar vergoed. Je stomamateriaal wordt dus voor het grootste deel vergoed, maar als verzekerde moet je eerst een eigen risico betalen.

Tot welk bedrag vergoedt de verzekeraar stomamateriaal?

Wettelijk gezien is er geen limitering aan de dagelijkse hoeveelheid stomamateriaal. Wel heeft de overheid gebruiksnormen vastgesteld. Daarnaast hebben de zorgverzekeraars ook weer hun eigen normen vastgesteld voor het verbruik. Dit zijn de vuistregels voor de vergoeding van stomamateriaal.

Colostoma

  • Colostoma met een eendelig opvangsysteem: maximaal vier stomazakjes per dag.
  • Colostoma met een tweedelig opvangsysteem: maximaal vier stomazakjes per dag en maximaal vier plakken per week.

Ileostoma

  • Ileostoma met een eendelig opvangsysteem: maximaal twee stomazakjes per dag.
  • Ileostoma met een tweedelig opvangsysteem: maximaal vier huidplakken per week, maximaal twee stomazakjes per dag.

Urostoma

  • Urostoma met een eendelig opvangsysteem: maximaal twee stomazakjes per dag.
  • Urostoma met een tweedelig opvangsysteem: maximaal vier huidplakken per week, maximaal twee stomazakjes per dag.

Spoelmateriaal

  • Spoelsets: het eerste jaar maximaal twee spoelsets. Na het eerste jaar maximaal één spoelset per jaar.
  • Een spoelpomp: maximaal één per drie jaar.
  • De vergoeding van de hoeveelheid stomapleisters of colostomazakjes verschilt per zorgverzekeraar.

Stomapluggen

  • Een stoma met een eendelig opvangsysteem: maximaal één plak en vier pluggen per dag.
  • Een stoma met een tweedelig opvangsysteem: maximaal vier pluggen per dag.

Wat doet de zorgverzekeraar als je meer stomamateriaal nodig hebt?

Wanneer je ineens meer stomamateriaal nodig hebt, dan moet je verzekeraar dit materiaal vergoeden. Wel kan je gebeld worden door de stomaverpleegkundige van de leverancier. Deze heeft een goed zicht op je normale gebruik en ziet dus goed wanneer je meer materiaal nodig hebt. Dit kan verschillende redenen hebben, zo kan het zijn dat het stomamateriaal niet passend genoeg is. Iets dat tot complicaties, zoals huidproblemen of lekkage leidt. De leverancier zal dan voorstellen om ander materiaal te gebruiken of om contact op te nemen met je stomaverpleegkundige. Deze zal dan kijken welk materiaal je nodig hebt en het voor je bestellen.

Waar moet je op letten als je stomamateriaal bestelt?

Voordat je stomamateriaal bij een leverancier bestelt, is het zinvol om eerst na te gaan of je zorgverzekeraar een contract heeft met de leverancier. Niet iedere zorgverzekeraar heeft een contract met alle leveranciers. Als je stomamateriaal bestelt bij een leverancier waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan moet je het materiaal voor een deel of volledig zelf betalen. Heb je een zorgverzekering met een restitutiepolis? Dan vergoedt de verzekeraar de kosten altijd.

Wil je stomamateriaal bestellen?


Wil je stomamateriaal bestellen? Dan kan het ook makkelijk online geregeld worden bij BENU Direct. BENU Direct is een gespecialiseerde leverancier en biedt een volledig assortiment aan medische hulpmiddelen voor stoma.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips