Hoe verzorg ik mijn stoma?
Draag je een stoma? Dan ben je vaak meer tijd kwijt aan je dagelijkse verzorging. Vooral als je nog maar net een stoma hebt. Hoe langer je een stoma draagt, hoe meer je eraan gewend raakt en hoe makkelijker de verzorging gaat. Alleen hoe verzorg je je stoma?
Je stoma heeft dagelijks de nodige verzorging nodig. Door je stoma en de huid rondom de stoma goed te verzorgen, verklein je de kans op complicaties en andere problemen. Er zijn verschillende soorten stoma’s met verschillende systemen. Toch werkt de verzorging bij ieder soort stoma hetzelfde.
Draag je een stoma met een eendelig systeem? Dan kan het stomamateriaal minimaal 24 uur blijven zitten. Verwissel de huidplak twee tot drie keer per week. Als je een ileostoma of een urostoma draagt, kan je het stomazakje elke dag verwisselen. Als je een colostoma draagt, is dit weer afhankelijk van het ontlastingspatroon.
Wat heb je nodig bij de verzorging van je stoma?
Bij de verzorging van je stoma heb je het volgende nodig:
- Een schone, op maat geknipte, huidplak
- Een stomazakje
- Een afvalzakje
- Stomareinigingsdoekjes: dit zijn non-woven gaasjes
- Een handdoek om je kleding te beschermen
- Huidverzorgingsproducten
- Eventueel een ander hulpmiddel, zoals een gordel of een pastaring
- Water
Zorg voor goede hygiëne
Bij de verzorging van je stoma is het belangrijk dat je goed passend stomamateriaal hebt en het materiaal op de juiste manier bevestigd. Zorg ook voor goede hygiëne.
Het verwijderen van het stomamateriaal
Bij het verwijderen van het stomamateriaal volg je de onderstaande stappen:
- Pak een puntje van de huidplak aan de bovenkant van de plak.
- Pak met de andere hand een vochtig gaasje en probeer de huid zo voorzichtig mogelijk weg te drukken van de huidplak. Dit doe je door het vochtige gaasje dicht tegen de huidplak te duwen, waardoor de lijmlaag oplost.
- Leg een droog gaasje op de stoma. Bekijk de achterkant van de verwijderde huidplak. Door dit te doen, zie je snel of er een complicatie ontstaat, zoals een lekkage. Als het erg warm is, dan kan het soms nodig zijn om de huidplak vaker te verwisselen.
- Reinig de huid rondom de stoma. Doe dit voorzichtig met vochtige gaasjes. Werk hierbij van buiten naar binnen. Je mag de huid rondom de stoma wassen. Doe dit echter niet met vette zeep en smeer de huid niet in. Op een vette huid blijft de huidplaat niet goed zitten.
Het stomamateriaal aanbrengen
Nadat je het oude stomamateriaal hebt verwijderd en de huid hebt schoongemaakt, is het tijd om nieuw materiaal aan te brengen. Dat doe je op de volgende manier:
- Dep de huid rondom de stoma voorzichtig droog. Doe dit met een droog en schoon gaasje.
- Verwijder het beschermpapier of de beschermfolie van de achterkant van de huidplak.
- Breng eventueel de pasta of pastaring aan op de huidplak of op je huid.
- Vouw de huidplak naar voren dubbel. Doe dit tot aan de onderkant van de stomaopening in de huidplak.
- Leg dan de omgevouwen onderkant van de huidplak tegen de onderkant van de stoma aan.
- Druk de huidplak voorzichtig aan met één hand.
- Trek de huid naar boven toe een beetje strak
- Pak met de andere hand de bovenkant van de huidplak en trek deze over de stoma heen.
- Druk de huidplak een halve minuut goed aan, vooral rondom de stoma. Controleer ook of er geen ribbeltjes of bubbeltjes inzitten. Wrijf deze er eventueel uit.
- Leg je hand daarna nog een minuut op het stomamateriaal over de stoma heen. Je stoma krijgt dan jouw lichaamstemperatuur waardoor deze optimaal plakt.
- Bij een colostoma met een eendelig opvangsysteem duurt het ongeveer vijftien minuten voordat de huidplak goed is gehecht. Houd hier rekening mee en beweeg dan niet te veel. Zo voorkom je de kans dat de huidplak loslaat of verschuift. Iets waardoor weer lekkage kan ontstaan.
Tips bij het verzorgen van een stoma
Het maakt niet uit of je een darmstoma of een urinestoma draagt; een goede stomaverzorging is altijd van essentieel belang. De volgende tips kunnen je helpen bij het verzorgen van je stoma:
- Draag je een gesloten stomazakje? Zorg er dan voor dat je het zakje geregeld wisselt.
- Draag je een open stomazakje? Zorg ervoor dat je het zakje regelmatig leegt. Het zakje mag niet meer dan driekwart gevuld zijn. Als het zakje te vol zit, ontstaat er te veel trekkracht op de huidplak. Dit vergroot het risico op lekkage.
- Leeg of vervang het stomazakje voordat je gaat sporten, winkelen of vrijen.
- Leeg het zakje voordat je gaat slapen.
- Draag je een urostoma? Gebruik dan een urinenachtzak als je gaat slapen. Je hoeft ’s nachts dan niet je bed uit om het zakje te legen.
- Zorg ervoor dat je de huid rondom de stoma hebt onthaard. De huidplak kan zich dan beter hechten en het is minder pijnlijk om de plak te verwijderen.
- Zorg ervoor dat je altijd reserve stomamateriaal tot je beschikking hebt.
- Je kunt gewoon douchen met een stoma. Dit kan met of zonder stomamateriaal.
- Ga je in bad of ga je zwemmen? Plak het filter dan af met een bijgeleverde sticker.
- Leer iemand in je directe omgeving hoe de stoma moet worden verzorgd. Zo is er iemand die jou kan helpen als het je zelf niet lukt om dit te doen.
Stomamateriaal bestellen?
Wil je stomamateriaal bestellen? Dan kun je dit doen bij BENU Direct. Bij deze specialist in medische hulpmiddelen kun je alle merken en soorten stomamateriaal bestellen. Dit kan online en telefonisch. BENU Direct levert op elk gewenst adres in Nederland. Als je op werkdagen een bestelling plaatst, wordt deze de volgende dag al geleverd.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.