Incontinentie

Ruim een half miljoen Nederlanders hebben last van incontinentie. Toch is het een onderwerp waar de meeste mensen liever niet over praten. Vooral oudere mensen hebben last van deze kwaal.

Wat is incontinentie?

Bij incontinentie door urine heb je geen beheersing meer over je blaas. Er is dus sprake van ongewild plassen. Je kunt je plas niet meer ophouden. Er wordt dan ook gesproken over urineverlies. Deze kwaal kan voorkomen op elke leeftijd, zowel bij vrouwen als bij mannen. Toch krijgen vrouwen en ouderen het meest te maken met deze aandoening.

Wat is de oorzaak van incontinentie?

Incontinentie komt op alle leeftijden voor en kan diverse oorzaken hebben. Bekende oorzaken zijn bijvoorbeeld een bevalling, een stoornis in de aanleg van de bekkenspieren, dementie, een beroerte, een dwarslaesie, enz.

Welke vormen van incontinentie zijn er?

Er zijn vijf vormen van incontinentie:

  • Inspanningsincontinentie (stressincontinentie)
  • Urge incontinentie (aandrangincontinentie)
  • Overloopincontinentie
  • Functionele incontinentie
  • Reflexincontinentie

Inspanningsincontinentie (stressincontinentie)

Inspanningsincontinentie, oftewel stressincontinentie, komt voornamelijk voor bij vrouwen. Na een of meerdere bevallingen kunnen vrouwen last krijgen van incontinentieproblemen. Meestal komt dit door een verslaping van de blaasspieren, een baarmoederverzakking of een blaasverzakking.

Als de bekkenbodemspieren wat beschadigd of verwond zijn door bijvoorbeeld een bevalling, moet je plassen zonder dat je aandrang voelt. Het urineverlies kan ook ontstaan doordat je moet hoesten, niezen of lachen.

Urge incontinentie (aandrangincontinentie)

Urge betekent aandrang. Bij deze vorm van urine-incontinentie voel je wel aandrang, maar lukt het je niet om de urine binnen te houden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat er een stoornis is in de aanleg van de bekkenbodemspieren, maar het kan ook door blaas(hals)ontsteking komen.

Overloopincontinentie

Als je last hebt van overloopincontinentie druppelt er continu urine uit de blaas. Dit komt, omdat de blaas overvol is. De urine kan niet goed uit de blaas stromen of de blaaswandspier werkt niet goed. Deze aandoening kan diverse oorzaken hebben, zoals een gezwel in de eierstokken, een vergrote prostaat, diabetes of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Functionele incontinentie

Iemand die met functionele incontinentie kampt, heeft niet het vermogen om zelf naar het toilet te gaan. Vaak is dit het gevolg van een verminderde mobiliteit en/of een cognitieve stoornis. Bij functionele incontinentie verliest een persoon, bewust of onbewust, in één keer zijn urine. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen met dementie, Parkinson en reuma.

Reflexincontinentie

Bij reflexincontinentie verliest iemand urine, omdat hij of zij geen aandrang voelt en dus niet bewust kan plassen. De blaas leidt een soort van eigen leven. Deze aandoening is het gevolg van een afwijking in het zenuwstelsel die bijvoorbeeld is veroorzaakt door spina bifida, MS, een tumor of een dwarslaesie.

Hoe kan incontinentie worden behandeld?

Incontinentie is natuurlijk een erg vervelende kwaal. In de meeste gevallen kan de aandoening effectief behandeld worden. Bij functionele incontinentie en reflexincontinentie is dit haast onmogelijk. Deze vormen van urineverlies zijn namelijk het gevolg van een andere aandoening.

Doorverwijzing uroloog

Als je last hebt van incontinentie verwijst de arts je meestal door naar een uroloog. Deze specialist voert eerst een grondig onderzoek uit. Tijdens dit onderzoek wordt onder meer gekeken hoe je urinewegen, zenuwen en geslachtsorganen functioneren. Ook wordt er een urineonderzoek gedaan. Afhankelijk van de vorm van incontinentie, wordt een effectieve behandeling gestart.

Behandeling van incontinentie bij vrouwen

De behandeling kan per type incontinentie verschillen. Vaak krijgen vrouwen het advies om oefeningen te doen die de bekkenbodemspieren sterker maken. Het dragen van een pessarium kan ook helpen.

Blaasverzakking

Als een blaasverzakking de oorzaak is van de incontinentie dan kan een operatie soms uitkomst bieden. Meestal wordt er pas besloten om een operatie uit te voeren als oefeningen en medicijnen de kwaal niet verhelpen.

Behandeling incontinentie bij mannen

Bij mannen met incontinentie is een prostaatverwijdering meestal de oplossing. Als de incontinentie pas na een prostaatverwijdering is ontstaan dan kan de kwaal niet worden verholpen. Incontinentiemateriaal biedt dan uitkomst.

Welke medicijnen worden gebruikt bij incontinentie?

Als er sprake is van inspannings- of aandrangincontinentie dan bieden oefeningen en medicijnen ondersteuning. Meestal schrijft de arts een anticholinergica voor. Medicijnen uit deze groep zorgen ervoor dat zenuwen een ander signaal aan de blaas doorgeven en dat de urinebuis sterker wordt.

Bij overloopincontinentie wordt er soms botulinetoxine gebruikt. Er wordt dan een kleine hoeveelheid van dit middel ingespoten in de zenuw die de blaasspier aanstuurt. De blaasspier raakt dan verlamt, waardoor de urine makkelijker ontsnapt en de blaas niet overvol raakt.

Bijwerkingen medicijnen

Ook al zijn de medicijnen erg effectief, ze veroorzaken wel nare bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn constipatie, een droge mond, een verhoogde hartslag, minder zicht en oogproblemen. Soms zorgen de medicijnen er zelfs voor dat iemand helemaal niet meer of amper kan plassen.

Oefeningen om incontinentie te verminderen

Als je kampt met inspannings- of aandrangincontinentie kan je zelf ook een aantal dingen doen om de kwaal te verminderen. Zo helpt het om dagelijks gerichte oefeningen te doen.

Oefeningen bij inspanningsincontinentie

Als je elke dag oefeningen uitvoert om je bekkenbodemspieren en de sluitspier van je blaas te trainen, krijg je steeds meer controle over je blaas. Voer de onderstaande oefeningen drie keer per dag uit. Doe dit ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.

  • Neem een ontspannen zithouding aan of ga rustig staan
  • Span je bekkenbodemspieren aan en houd deze vervolgens zes tellen vast
  • Ontspan je daarna ongeveer zes tellen
  • Herhaal dit minimaal tien keer
  • Span daarna je bekkenbodemspieren aan en laat deze los in drie stappen: eerst een klein beetje, daarna nog een klein beetje en dan helemaal.
  • Gaat deze oefening je steeds makkelijker af? Voer deze dan uit in vijf stappen in plaats van drie.

Oefeningen bij aandrangincontinentie

Met behulp van blaastraining krijg je steeds meer controle over het plassen. Als je veel oefent en steeds langer probeert om het plassen op te houden, is de kans groot dat je klachten na een aantal maanden verminderen of zelfs verdwijnen.

Voel je dat je moet plassen? Probeer dan nog vijf tot tien minuten te wachten. Als dit lukt, kun je proberen om het plassen nog langer uit te stellen. Het doel van deze blaastraining is dat je uiteindelijk nog maar één keer in de drie of vier uur moet plassen. Door het volgende te doen, heeft de blaastraining succes:

  • Plaats een stoel naast het toilet: ga eerst op de stoel zitten als je aandrang voelt en probeer te ontspannen. Het uitstellen van het plassen gaat eenvoudiger als je zit en niet bang hoeft te zijn dat je het niet haalt naar het toilet.
  • Ga pas op het toilet zitten als de aandrang te groot wordt. Probeer ook dan het plassen uit te stellen en ontspan.
  • Plas de blaas rustig leeg en pers niet.

Tips om incontinentie te verminderen of te verhelpen

Urine-incontinentie heeft diverse oorzaken. Gelukkig kun je, naast oefeningen, nog veel meer doen om de klachten te verminderen of zelfs te verhelpen.

  • Drink dagelijks voldoende water: als je dagelijks anderhalf tot twee liter water drinkt, functioneren je nieren beter. Wanneer je te weinig drinkt, is je urine geconcentreerd en kan de blaaswand onnodig prikkelen. Door genoeg water te drinken, hoeven je nieren minder hard te werken en functioneren ze beter.
  • Beperk het drinken van koffie, thee, frisdrank en alcohol. Deze dranken bevatten cafeïne, suikers en anders stoffen die de urineproductie verhogen.
  • Kies voor vezelrijke voeding en eet gevarieerd: dit zorgt voor een goede spijsvertering. Je hebt dan minder snel last van obstipatie, iets dat ook extra druk veroorzaakt op de blaas en de bekkenbodem.
  • Zorg voor een gezond gewicht: overgewicht leidt tot meer druk op je blaas en veroorzaakt incontinentie.
  • Ga niet vaker dan nodig is naar het toilet: als je te vaak naar het toilet gaat, raakt je blaas eraan gewend om minder urine vast te houden. Het is dan veel lastiger om urine langer vast te houden als je bijvoorbeeld reist of als je slaapt.

Incontinentiemateriaal gebruiken

Als je last hebt van incontinentie beïnvloedt dit je dagelijkse bezigheden. Ook al doe je gerichte oefeningen, leef je gezond en gebruik je medicijnen, deze kwaal is niet binnen een paar dagen verholpen. Door absorberend incontinentiemateriaal te gebruiken, kun je doorgaan met je dagelijkse bezigheden. Niemand ziet het dat je incontinentiemateriaal gebruikt. Je kunt dus gewoon werken, sporten, winkelen of wandelen. Incontinentiemateriaal absorbeert urine, voelt comfortabel aan en beschermt je vaak ook tegen vervelende geurtjes.


Relevante artikelen
11 reacties
  1. waarom moet je altijd last hebben van incontinentie ?
    als je gewoon goede luiers draagt dan hoef je er helemaal geen last van te hebben . ik spreek uit ervaring , want ik ben zelf ook vrijwel incontinent
    toen ik nog geen luiers droeg had ik daar wel aardig last van , maar nu ik luiers draag heb ik daar helemaal geen last meer van

  2. toen ik merkte dat ik incontinent werd ben ik gewoon luiers gaan dragen
    dat vind ik geen enkel probleem

  3. ik ben volledig incontinent geworden , maar nu ik de goede luiers heb gevonden is er niets wat mij beperkt in mijn dagelijks beslommeringen
    ik vind het feit dat ik incontinent ben helemaal niet zo een groot probleem
    dan overal op internet wordt beschreven

  4. vroeger toen ik nog geen luiers droeg en nog niet inco was , ging ik als ik ergens kwam altijd als allereerste naar een wc zoeken , ik moest altijd eerst naar de wc voordat ik wat ging doen , en dat was knap onhandig , nu ik dus inco ben en luiers draag kan ik ook is dingen gaan doen zonder eerst de wc te gaan bezoeken , en naar plekken gaan waar geen wc te vinden is . dus dat ik inco ben geworden en nu dus geoorloofd luiers draag vind ik niet zo een probleem

  5. hoe langer ik luiers draag , hoe minder erg ik het ga vinden dat ik inco ben , er zijn namelijk veel ergere dingen , ik heb er totaal geen probleem mee dat ik inco ben geworden

  6. ik heb het nooit als een probleem gezien dat ik inco ben geworden

  7. sinds ik zo incontinent ben geworden dat ik echt luiers kon gaan dragen
    kom ik het huis weer uit en kan ik weer doen wat ik moet en wil doen
    ik heb een tijdje gehad dat ik geen leuke dingen meer deed omdat ik niet van huis wilde omdat ik nooit wist of ik weer een wc tegen kwam op tijd , nu ik luiers draag heb ik weer alle vrijheid

  8. ik vind het helemaal geen probleem dat ik incontinent ben geworden
    want ik heb er geen hekel meer aan om luiers te dragen

  9. sinds ik er aan gewend ben om de hele dag luiers te moeten dragen heb ik er helemaal geen problemen meer mee dat ik incontinent ben geworden ik heb geen gevoel meer in mijn blaas dus ik kan de hele dag ongestoord mijn werk doen , het enige wat mij verstoord is een paar keer per dag mijn luier verschonen maar dat is beter dan elke uur naar het toilet

  10. het druppelt en lekt bij mij de hele dag door , maar nu is het bij mij ook zo geworden dat als ik moet hoesten of niezen dat er in 1 keer een hele grote scheut urine uit komt

  11. ik vind het heerlijk dat ik incontinent ben geworden omdat ik nu weer de hele dag luiers moet dragen , dat heb ik altijd al fijn gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips