Fysiotherapie bij revalidatie

Fysiotherapie wordt toegepast om de maximale mogelijkheden te bereiken bij mensen met een handicap ten gevolge van een beroerte, spastische verlamming, spierdystrofie, traumatisch hersenletsel, multipele sclerose en vele andere aandoeningen. Fysiotherapie kan van grote waarde zijn bij het verlichten van pijn, het verbeteren van kracht en beweeglijkheid en het oefenen van noodzakelijke karweitjes zodat u uw onafhankelijkheid zoveel mogelijk kunt terugkrijgen. Voordat de arts u fysiotherapie voorschrijft, zal hij u volledig lichamelijk onderzoeken. De fysiotherapeut zal in nauw overleg met uw arts werken. Overleg is noodzakelijk, zodat een programma ontworpen kan worden dat u het beste zal helpen en de behandeling regelmatig herzien kan worden als u vorderingen maakt. De fysiotherapeut zal de beweeglijkheid van uw gewrichten, uw spierkracht en uw coördinatie beoordelen, evenals de reactie van uw hart en longen op inspanning, uw houding en uw vermogen van houding te veranderen, te lopen, te communiceren, aanwijzingen op te volgen en andere noodzakelijke dagelijkse handelingen uit te voeren.

Fysiotherapeuten zijn opgeleid en bevoegd om oefeningen, water, hitte, koude, licht, elektriciteit, ultrageluid en andere hulpmiddelen toe te passen, die Klachten en verschijnselen van ziekte kunnen helpen verlichten.

Van alle technieken die de fysiotherapeut tot zijn beschikking heeft, zijn de oefeningen het meest gevarieerd. Deze worden ook het meest toegepast. Uw oefenprogramma zal erop gericht zijn de uitingen van uw ziekte zo veel mogelijk te overwinnen, of het nu om de beweeglijkheid van gewrichten, de spierkracht, het uithoudingsvermogen of de spiercoördinatie gaat.

De oefeningen kunnen eenvoudig of ingewikkeld zijn. Ze kunnen actief door u alleen of met hulp van de fysiotherapeut worden uitgevoerd of passief, waarbij de fysiotherapeut met uw arm of been een voorgeschreven beweging uitvoert. Actieve oefeningen zijn noodzakelijk voor verbetering van de spierfunctie, maar passieve oefeningen kunnen helpen bij contracturen (dwangstanden van gewrichten) of het opnieuw aanleren van bewegingen. Oefeningen tegen een weerstand in kunnen uw kracht vergroten. Bij fysiotherapie kunnen diverse hulpmiddelen gebruikt worden, bijvoorbeeld een oefentafel of -mat, een home-trainer, looptoestellen, een rolstoel, oefentrappen, bogen, op- en afstapjes, bruggen, hijstoestellen en gewichten.

Vaak wordt warmte toegepast om de bloeddoorstroming te verbeteren, gespannen spieren te ontspannen en pijn te verlichten. Warmtebehandeling wordt toegepast in de vorm van heet-water compressen, infrarood licht, kortegolf bestraling, hoogfrequente elektrische stroom, ultrageluid, hete paraffinewas of warme baden. In sommige gevallen kan behandeling met koude nodig zijn, door middel van ijspakkingen of koud-water-baden. Onder sommige omstandigheden kan het nodig zijn dat de handen en voeten afwisselend in warm en koud water worden ondergedompeld.

Bubbelbaden kunnen bij spierkrampen pijn verlichten en helpen bij het richten of verbeteren van de bewegingen, omdat het water gedeeltelijk steun geeft en toch ook weerstand biedt.

Massage wordt toegepast om de bloeddoorstroming te verbeteren, om u te ontspannen, om plaatselijke pijn of spierspanning te verlichten en om zwelling te helpen verminderen. Massage kan worden verricht door daarvoor opgeleide mensen met behulp van speciale apparatuur of bijvoorbeeld door leden van uw gezin die de specifieke technieken geleerd hebben.

Zwakstroom kan door de huid geleid worden om de oppervlakkig gelegen spieren te stimuleren, waardoor ze aanspannen. Hierdoor kunnen verzwakte of verlamde spieren weer gaan reageren. Bij amyotrofische laterale sclerose bijvoorbeeld kan een dergelijke behandeling toegepast worden om de spierfunctie zo lang mogelijk te behouden. Elektrische instrumenten worden ook gebruikt voor onderzoek van de toestand van de zenuwen die naar de spieren en de huid lopen. Zelfs kunnen bepaalde geneesmiddelen via de huid worden toegediend met behulp van een elektrisch instrument. Draagbare elektrische apparaten worden regelmatig gebruikt om chronische pijn te beheersen.

De fysiotherapeut kan u ook leren omgaan met loophulpmiddelen (stok, krukken, looprek, beugels en dergelijke), andere hulpmiddelen voor het voortbewegen (een rolstoel of een gemotoriseerde scooter) of tilinstrumenten voor het veranderen van de houding (planken, een lift, een stang). De speciale apparaten waarmee u soms moet leren werken, variëren van eenvoudige hulpmiddelen, zoals een stok of een looprek, tot vernuftige toestellen die het bijv. gemakkelijker maken knopen dicht te maken. Bij revalidatie is een heel team van mensen betrokken. Behalve de dokter en de fysiotherapeut, maakt ook een ergotherapeut deel uit van het team, dat u helpt dagelijkse activiteiten, zoals toiletmaken en aankleden, opnieuw te leren uitvoeren of alternatieven te vinden om een verloren gegane functie te compenseren. Soms moet een instrumentmaker beugels of andere apparaten maken die uw beweeglijkheid kunnen vergroten. Vaak zal een revalidatiedeskundige u vertellen hoe, waar en van wie u de noodzakelijke revalidatie kunt krijgen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Marie de Jonge

    Fysiotherapie blijft vaak erg belangrijk in een revalidatieproces. Ze gaan voor je aan de slag en maken een plan dat past bij jouw lichaam en herstel. Massages hebben mij bijvoorbeeld erg geholpen bij mijn rugklachten. https://cerfontainevanderloop.uwpraktijkonline.nl/fysiotherapie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips