Wel of niet diëten? Dit zijn de voor- en nadelen van een dieet

Wil je afvallen? Dan ben je waarschijnlijk van plan om een dieet te gaan volgen. Bij een dieet pas je je voedingspatroon aan en beperk je de calorie-inname en het aantal koolhydraten. Zelf geven wij meer de voorkeur aan een gezonde levensstijl dan aan diëten. Toch willen we niet ontkennen dat het volgen van een dieet een aantal voordelen heeft.

Wat zijn de voordelen van diëten?

Heb je een dieet gevonden en ga je ermee beginnen? Dan gebeurt er de komende weken heel wat in je lichaam en in je hoofd. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Je komt meer te weten over voedingsstoffen
  • Je ontdekt nieuwe, gezonde producten
  • Je eet bewuster

Je komt meer te weten over voedingsstoffen

Als je een dieet echt intensief volgt, kom je al snel meer te weten over voedingsstoffen. Zo leer je bijvoorbeeld meer over goede vezels, langzame en snelle koolhydraten en suikers. Je doet van het dieet dus kennis op die je kunt gebruiken om gezonder te leven.

Je ontdekt nieuwe, gezonde producten

Bij elk dieet leer je om iets nieuws, gezonds te eten. Soms is dat een bepaalde groente of een stuk fruit. Het kan ook een vervanger zijn van een product dat je volgens het dieet niet mag eten of drinken, zoals een handje cashewnoten in plaats van een zakje chips.

Je eet bewuster

Het grootste voordeel van een dieet is dat je veel bewuster gaat eten. Je denkt meer na bij wat je eet en stopt niet zomaar meer iets in je mond.

Wat zijn de nadelen van diëten?

  • Je houdt een dieet niet lang vol
  • Het is tijdelijk
  • Een dieet is vaak te streng
  • Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen
  • Vaak zorgt een dieet voor een jojo-effect
  • Je leert niet om gezonder te eten

Je houdt een dieet niet lang vol

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen een vermageringsdieet gemiddeld een maand volhouden. In deze periode vallen ze ongeveer twee tot drie kilo af. Slechts een klein deel van de mensen houdt een dieet een half jaar vol.

Het is tijdelijk

Een dieet is slechts tijdelijk. Als de afvalkuur is beëindigd, vervallen veel mensen weer in het oude patroon.

Veel diëten zijn te streng

Heel veel diëten zijn veel te streng. Je krijgt te weinig calorieën binnen en hebt continu een hongergevoel. Deze beperkte calorie inname brengt je lijf veel schade toe.

Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

De meeste diëten zorgen voor tekorten. Als je je aan een streng dieet houdt, krijg je te weinig vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen. Het resultaat: een verminderde weerstand.

Een dieet zorgt voor een jojo-effect

Veel diëten zijn crashdiëten. Je valt binnen een korte tijd kilo’s af, maar daarna kom je weer snel aan.

Je leert niet om gezonder te leven

Bovendien leert een dieet je niet om gezonder te leven. Je kunt ook zelf bewuster eten en de vele gezondheidsvoordelen ervaren zonder er een streng dieet op na te houden.

Hoe komt het dat diëten niet werken?

De meeste diëten komen op hetzelfde neer: je calorie inname en/of het aantal koolhydraten verminderen en snel gewicht verliezen. Maar of deze diëten werken? In eerste instantie wel. Toch werken de meeste diëten niet op de lange termijn. Er zijn diverse redenen waarom diëten niet werken:

  • Je hormonen raken in de war
  • Je krijgt een vertraagde stofwisseling
  • Je hersenen begrijpen het niet

Je hormonen raken in de war

Als je op dieet gaat, heeft dit invloed op je hormoonhuishouding. Je hormonen raken in de war, omdat je minder calorieën en koolhydraten binnenkrijgt en vet verliest. Dit heeft een negatief effect op je energieverbruik en je gemoedstoestand. De kans is groot dat je continu honger hebt, moe bent en een slecht humeur hebt. Streng diëten heeft ook nog eens veel negatieve gevolgen voor andere belangrijke hormonen, zoals oestrogeen, testosteron, cortisol en insuline.

Je krijgt een vertraagde stofwisseling

Als je op dieet bent, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Je eet minder en je lichaam gaat zuiniger om met de calorieën en de energie. Hierdoor werkt je stofwisseling dus trager. Iets dat je lichaam geen goed doet. Zo loop je bijvoorbeeld het risico op een vitamine B12 tekort.

Je hersenen begrijpen het niet

Als je begint met een dieet ben je gemotiveerd en vastbesloten om een paar kilo af te vallen. Je laat alle koekjes en snoepjes staan, eet alleen nog maar magere producten, kiest voor een maaltijdvervanger en je laat frisdrank of alcohol staan. De eerste dagen gaat dit ontzettend goed. Het lukt je om verleidingen te weerstaan. Maar na een aantal dagen wordt het toch zwaarder. Dit komt, omdat je hersenen het niet begrijpen. De veranderingen in je eetpatroon zijn nog niet goed opgepakt door de hersenen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om verleidingen te weerstaan en word je gevoeliger voor lekkernijen. Je hersenen reageren hier alerter op, waardoor je uiteindelijk toch weer vervalt in je oude eetpatroon.

Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?

Wil je graag wat kilo’s kwijtraken? En een gezond gewicht bereiken? Dan draait het er vooral om dat je er een gezonde eet- en leefstijl op nahoudt. Als je dit doet, verlies je gewicht op een gezonde manier. Naast gewichtsverlies, brengt een gezonde eet- en leefstijl je nog veel meer voordelen. Je voelt je fitter, hebt meer energie en veel meer weerstand.

Het gaat er dus om dat je je leefstijl aanpast. Eet gezonder, beweeg meer en zorg voor de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Hoe doe je dat? Wij geven je alvast wat tips.

Sla je ontbijt niet over en laat geen maaltijden staan

Sla je ontbijt niet over. Als je kiest voor een gezond, vezelrijk ontbijt zet je je lichaam gelijk aan het werk. Bovendien ben je dan voor een lange tijd verzadigd. Toch trek? Kies dan voor een verantwoord tussendoortje. Lunch en dineer altijd rond hetzelfde tijdstip. Je lichaam blijft dan aan het werk en op deze manier kun je afvallen op een gezonde manier.

Verander je eetpatroon

Als je wilt afvallen, betekent dit niet dat je weinig moet eten. Het gaat erom dat je kiest voor verse en gezonde producten. Als je dit doet, krijg je alle vitamines, mineralen, vetten, eiwitten en voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Zorg er ook voor dat je elke dag genoeg water drinkt en laat alcohol staan.

Voorkom dat je honger krijgt

Eet voldoende eiwitrijke producten, zoals mager vlees, peulvruchten, kwark, vis en eieren. Eiwitrijke voeding verzadigt waardoor je minder snel honger krijgt. Combineer deze voeding weer met vezelrijke producten, zoals volkorenbrood, havermout, fruit, groenten en noten.

Verminder stress en slaap voldoende

Wist je dat je ook aankomt door stress? Als je stress ervaart, maakt je lichaam stresshormonen aan. Deze hormonen stimuleren het opslaan van vet. Neem dan ook genoeg tijd om te ontspannen. Doe yoga-oefeningen, ga mediteren of lekker een stuk wandelen. Let er ook op dat je voldoende slaapt. Door slaapgebrek heb je namelijk vaker honger.

Beweeg meer en ga lekker sporten

Zorg ervoor dat je dagelijks beweegt. Pak bijvoorbeeld de fiets naar je werk of ga tussen de middag een stuk wandelen. Sport daarnaast ook twee tot drie keer per week en train hierbij je spieren. Dit kan je bijvoorbeeld doen met oefeningen of gewichtjes. Je verbrandt dan meer calorieën, wordt strakker en voelt je ook nog een fitter en energieker.

Blijf gemotiveerd

Blijf gemotiveerd en laat de moed niet zakken. Denk niet gelijk dat je het verpest hebt als je toch bent gezwicht voor die reep chocolade of die lekkere pizza. Je mag best een keertje zondigen. Bovendien houd je je nieuwe gezonde eetpatroon dan veel makkelijker vol. Pak dus gewoon de draad weer op en ga verder met je gezonde eet- en leefstijl.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips