Gastrostomie
Soms is iemand niet in staat voedsel op de gewone manier door te slikken, bijvoorbeeld als gevolg van een stoornis van het slikmechanisme van de keel of van het bovenste deel van de slokdarm. Er dreigt dan ondervoeding.
Als de oorzaak een neurologische stoornis is (zoals een beroerte) of het gevolg is van operatieve verwijdering van de slikspieren in de keel wegens kanker van de keel of van het strottenhoofd, dan heeft het voedsel een andere toegangsweg nodig om in de dunne darm te komen.
Dit kan worden bereikt door chirurgisch een buis in de maag te brengen. De buis omzeilt het slikmechanisme van de keel en slokdarm.
Voedingsstoffen kunnen direct door de buis in de maag worden gegoten, vanwaar die in de dunne darm komen voor vertering en absorptie.
Op deze manier kunnen voldoende calorieën worden toegediend om de voedingstoestand te handhaven of, indien nodig, te verbeteren.
Tegenwoordig kan een gastrostomie worden verricht met behulp van endoscopie. Op die manier wordt de noodzaak van een operatie en van algemene verdoving (narcose) vermeden. Soms wordt deze verrichting poliklinisch gedaan. De arts of diëtist zal de patiënt (of diens verzorgers) de techniek van deze voedingswijze bijbrengen en instructies geven over de hoeveelheid benodigde calorieën en de speciale samenstelling van de voeding.
Bij sommige mensen komt het slikvermogen terug waarna de gastrostomiebuis, die voor de voeding niet meer noodzakelijk is, gemakkelijk kan worden verwijderd.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.