Alles over jouw lichaam

Categorie: Longen

Wat te doen tegen hoesten

De meeste mensen denken dat hoesten slechts één van de onaangename symptomen van verkoudheid is. Maar eigenlijk is hoesten veel meer.

Wat is de oorzaak van hoesten?

Hoesten is een beschermende reflex: het verwijdert afscheidingsproducten, zoals slijm of etter, uit de luchtwegen. Zolang deze taak doeltreffend vervuld wordt, moet hoesten als normaal en zelfs gezond worden beschouwd. Maar ruw of hard hoesten kan zeer prikkelend werken op het slijmvlies van de luchtwegen, net zoals tabaksrook zeer sterk kan irriteren. Bij hoesten trekken de luchtwegen zich samen. Wanneer dit telkens opnieuw gebeurt, leidt het tot ontsteking van het slijmvlies waardoor de hoest blijft aanhouden. Hoesten lijkt op krabben bij jeuk: te veel doet meer kwaad dan goed. Hoesten is meestal een symptoom van een virusinfectie van de hogere luchtwegen, met name verkoudheid en griep. Ontsteking van de stembanden (laryngitis) kan ook gepaard gaan met hoesten. Hoesten komt voor bij een groot aantal chronische ziekten. Veel rokers hoesten vaak en dikwijls hevig. Ook mensen met allergieën en astma hoesten vaak als gevolg van deze kwalen.

Wat kan er aan gedaan worden?

Hoesten bij de gewone virale luchtweginfecties kan worden behandeld met één middel of met een combinatie van de hieronder genoemde behandelingen. Maar bij een langdurige, aanhoudende, onverklaarbare hoest of een droge hoest waarbij u weinig of geen sputum opgeeft of een hoest die uw nachtrust – of die van uw partner – verstoort, kunt u beter uw huisarts raadplegen. Hij zal waarschijnlijk willen onderzoeken of er een aandoening is die de oorzaak is van uw gehoest. ’s Nachts aanhoudend hoesten kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het tot in uw keel omhoogkomen van de zure inhoud van de maag en aspiratie van dit materiaal in de luchtpijp.

Verzachtende middelen voor de keel
Honing, kandij of zuigtabletten kunnen afdoende zijn om een geïrriteerde keel tot rust te brengen en hoesten te voorkomen wanneer de keel droog of pijnlijk is.

Expectorantia
Wanneer verkoudheid of griep gepaard gaat met dikke, kleverige afscheiding in de keel, kan een hoestmiddel dat een expectorans (meervoud: expectorantia) wordt genoemd dit slijm verdunnen en het opgeven vergemakkelijken. Expectorantia (de naam komt van het werkwoord expectoreren, dat ophoesten betekent) kunnen vaak helpen de keel van dit materiaal te reinigen. Expectorantia zijn echter geen wondermiddelen en lossen slechts in lichte gevallen het probleem werkelijk op. Zij kunnen soms helpen, maar eigenlijk is het drinken van extra vocht nog veel belangrijker. Inademen van vochtige lucht kan ook helpen.

Hoest onderdrukkende middelen

Een droge prikkelhoest kan worden onderdrukt door geneesmiddelen die hun werking uitoefenen in dat deel van uw hersenen dat de hoestreflex beheerst. Deze middelen worden antitussiva (van het Latijnse woord tussis voor hoest) genoemd. Hiertoe behoren codeïne en het verwante hydrocodon. Deze middelen mogen alleen op doktersvoorschrift worden gebruikt, omdat het verdovende middelen zijn.

Welke geneesmiddelen u ook slikt, u moet goed onthouden dat hard en langdurig hoesten de situatie verergert. Hoest dus zo weinig mogelijk en zo zacht mogelijk. Dit is vooral belangrijk wanneer er geen slijm in de luchtwegen is dat opgehoest moet worden. Een beetje drinken en rustig ademen kan soms helpen een hoestbui te onderdrukken.

Wanneer het hoesten ook ’s nachts aanhoudt, kan voorkomen worden dat er maaginhoud in de longen terecht komt door het hoofdeinde van het bed 15 tot 20 centimeter hoger te zetten. Dit geldt in het bijzonder voor oudere mensen. Zorg dus goed voor uzelf als u hoest. Raadpleeg de huisarts wanneer het hoesten langer aanhoudt dan twee tot drie weken.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*