Aids verschijnselen

AIDS is een vernietigende ziekte. Omgaan met de gevolgen van AIDS is niet alleen moeilijk voor de patiënt, maar ook voor familie en vrienden. Ondanks de vorderingen die worden gemaakt met geneesmiddelen, zoals azidothymidine (AZT of zidovudine) is er nog steeds geen genezing mogelijk. Daarom is de emotionele en fysieke ondersteuning door familie en vrienden van levensbelang om mensen met de ziekte te helpen een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Er zijn veel dingen die u kunt doen en waarvan u op de hoogte zou moeten zijn wanneer een vriend of familielid aan AIDS lijdt. Het belangrijkste is: ken de feiten. Er bestaan veel misverstanden over de ziekte.

aids verschijnselen

Tegenstrijdige gevoelens zijn natuurlijk:

Het gegeven dat een vriend of familielid AIDS heeft, veroorzaakt altijd tegenstrijdige emoties. Het komt veel voor dat iemand met AIDS een verwijt wordt gemaakt over zijn risicovol gedrag. U keurt misschien de manier van leven af of wordt voor het eerst met dit gedrag geconfronteerd. De gedachte dat iemand om wie u geeft, kan overlijden, kan een ondraaglijke pijn veroorzaken en problemen tussen u beiden geven. Vooral omdat de meeste AIDS-patiënten zich in de bloei van hun leven bevinden als de ziekte zich ontwikkelt, is het moeilijk de gevolgen van de ziekte en het vooruitzicht van de dood onder ogen te zien.

Probeer positief te blijven:

Leg de nadruk op de positieve aspecten van uw relatie: wie de persoon is, waarom u om hem geeft en wat u kunt doen om te helpen. Denk niet dat u uw gevoelens voor u moet houden. Bespreek ze met de patiënt en anderen, zoals misschien geestelijken, hulpverleners of leden van patiëntengroepen.

Doe het niet alleen:

U kunt niet alleen voor een AIDS-patiënt zorgen. Het is belangrijk een netwerk te ontwikkelen van deskundigen, vrienden en familieleden die hulp en ondersteuning kunnen bieden. Afhankelijk van zijn gezondheid moet de patiënt persoonlijke beslissingen zoveel mogelijk zelf nemen.

Het kan nuttig zijn één of twee mensen aan te wijzen om als contactpersoon te dienen voor artsen en andere deskundigen, vrienden en familieleden. Deze contactpersonen kunnen beter niet betrokken zijn bij de dagelijkse zorg. Zij kunnen ook zorgen voor de zakelijke afhandeling van bijvoorbeeld rekeningen, verzekeringen en correspondentie. De diagnose AIDS kan gevolgen hebben voor verzekeringen, werk, opleiding en huisvesting. Respecteer het recht op privacy en laat de betrokkene zelf beslissen wie van de situatie op de hoogte mag worden gebracht. De ziekte mag niemand uitsluiten van zorg of voorzieningen. Discriminatie van AIDS-patiënten wordt door allerlei organisaties bestreden.

Thuiszorg:

Zorg in de thuissituatie voor een plezierige en comfortabele sfeer.

Handhaaf de persoonlijke hygiëne. Dit is van levensbelang. Zorg ervoor dat de betrokkene regelmatig een bad neemt, met name als hij last heeft van koorts en nachtzweten. Verpleegkundigen of gezinsverzorgenden kunnen de technieken aanleren om iemand in bad te doen, of de lakens te verschonen zonder dat de patiënt uit bed hoeft. Ook mondhygiëne is belangrijk. Als een tandenborstel bloedingen veroorzaakt, gebruik dan een washandje of wattenstaafje om de tanden en het tandvlees schoon te maken of gebruik een mondspoeling van lauwwarm water of verdund waterstofperoxide.

Welk risico loop ik?

U kunt geen AIDS oplopen bij normaal contact met een AIDS-patiënt. Vermijd direct contact met bloed, zaad, vaginale afscheiding of andere afscheidingsproducten van de patiënt die bloed bevatten, omdat deze besmettelijk zijn. Maak geen gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes, tandenborstels of andere voorwerpen waarop bloed kan zitten. Kleding, beddengoed en handdoeken waaraan afscheiding, braaksel of diarree zit, moeten worden verwijderd en apart worden gewassen in heet water met zeep.

Was uw handen voor en na elk contact met de patiënt. Gebruik handschoenen wanneer u een injectie geeft, de tanden poetst of het gebied rond de geslachtsorganen en anus wast. Draag handschoenen en een schort als u omgaat met ontlasting, braaksel of urine. Als de mogelijkheid bestaat dat hiervan iets in uw mond of ogen terechtkomt, draag dan een masker of beschermende bril. Bij het gebruik van naalden en spuiten moet u deze in een speciale container opbergen. Buig of breek een naald nooit en stop deze niet terug in de beschermhuls.

Bedenk dat iemand met AIDS niet alleen een patiënt is, maar ook een mens die liefde nodig heeft en zo lang mogelijk een normaal leven wil leiden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips