Wat te doen bij hoge bloeddruk

In de meeste gevallen blijft de precieze oorzaak van hoge bloeddruk onbekend. Toch kan die effectief worden behandeld. Door een juiste behandeling kan de druk zelfs omlaag worden gebracht tot normale niveaus, waardoor de meeste mogelijke gevolgen kunnen worden vermeden. Als u een hoge bloeddruk hebt, volg dan de adviezen van de huisarts op. Daardoor kan de bloeddruk dalen naar een normaal niveau – en daar blijven. U hebt dan een normale of bijna normale levensverwachting.

De beste strategie is met de behandeling te beginnen door veranderingen in leefgewoonten: raak extra gewicht kwijt (zelfs zoveel dat u slank wordt), pas uw voeding aan (minder zout), beperk het gebruik van alcohol en cafeïne en ga meer bewegen. Als de bloeddruk na drie tot zes maanden nog niet op een normaal niveau is gekomen, kunnen geneesmiddelen nodig zijn. Zelfs bij een behandeling met geneesmiddelen blijft verandering van leefgewoonten belangrijk.

Voeding

Het voedsel dat u eet, heeft zijn weerslag op uw hele gezondheid, maar vooral op hart en bloedvaten. In het bijzonder kan het weglaten van één ingrediënt – zout – bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, de bloeddruk vrijwel onmiddellijk omlaag brengen.

Zoutbeperking

Overmatig zout in het voedsel is het onderwerp van veel onderzoeken. Het bewijs is overtuigend: zout laat het lichaam vocht vasthouden en speelt zo bij velen een rol in het ontstaan van hoge bloeddruk. Als de opname van zout (dat in voedsel zoals brood en boter zit en ook zout uit het zoutvaatje) wordt teruggebracht tot minder dan één theelepeltje per dag zal de bloeddruk waarschijnlijk dalen.

Zout (natriumchloride) zit in bijna alle planten en dieren. Een beetje zout is nodig voor de normale functies van het lichaam. We hebben misschien per dag maar 30 milligram (ruwweg een kwart theelepeltje) nodig, maar gemiddeld gebruiken we elke dag drie tot vier theelepels vol.

Voeg als u aan tafel zit geen zout toe aan het eten; gebruik alleen een beperkte hoeveelheid (minder dan een half theelepeltje per dag) bij het bereiden van het voedsel. Vermijd eetwaar met veel zout, zoals chips en gezouten eten. Bedenk dat er vaak veel zout zit in kant-en-klaar voedsel, zoals kaas en kaasproducten, worst uit blik, bacon en ham; kruiderijen als ketchup, mosterd en sojasaus; snacks en soep uit blik.

Maak er een gewoonte van de etiketten op de voedingsmiddelen te lezen: mononatrium glutamaat (MNG of MSG) en natriumchloride zijn gewoon zout. Als uw bloeddruk normaal is, is het niet zo dat zoutbeperking u noodzakelijkerwijs beschermt tegen de ontwikkeling van hoge bloeddruk. Als u familieleden hebt met een hoge bloeddruk, doet u er goed aan overmatig zoutgebruik te vermijden. Dit dieetadvies is hoe dan ook eenvoudig en gemakkelijk te volgen.

bloeddruk

Afvallen

Als u te dik bent en hoge bloeddruk hebt, raak dan die extra kilo’s kwijt. Het overtollige gewicht draagt bij aan de belasting van het hart. In feite is voor sommigen gewichtsverlies alleen al voldoende en hebben ze geen middelen tegen hoge bloeddruk nodig.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is goed voor het hart. Het kan ook helpen overtollig gewicht kwijt te raken. Hoewel de exacte rol die lichamelijke oefeningen kunnen spelen bij de behandeling van hoge bloeddruk nog moet worden bepaald, daalt de bloeddruk bij personen met hoge bloeddruk die regelmatig trainen. Raadpleeg echter voor u actief begint te sporten de huisarts.

Andere factoren

Zowel roken als het gebruik van cafeïne-houdende dranken kunnen een tijdelijke verhoging van de bloeddruk tot gevolg hebben. Het is onduidelijk of roken en cafeïne bijdragen aan een blijvend verhoogde bloeddruk. Het gebruik van tabak kan het proces van aderverkalking versnellen bij mensen met hoge bloeddruk.

Stoppen met roken is de meest gezonde aanpak.

Overmatig alcoholgebruik kan eveneens leiden tot hoge bloeddruk. Beperk als u een hoge bloeddruk hebt uw alcoholconsumptie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips