Vaatziekten

De ziekten van de bloedvaten kunnen onderverdeeld worden in vaatziekten die vooral in relatie staan tot de slagaders (zie arterie) en ziekten die in relatie staan tot de aders (zie vena). Arteriosclerose is een degeneratieve ziekte van de slagaderen. Doordat zich kalk op de wanden afzet verliezen deze hun elasticiteit en vernauwen de slagaderen zodat ze niet meer in staat zijn voldoende bloed te transporteren naar de weefsels. Andere ziekten van de slagaders betreffen ontstekingen van de vaatwanden zoals aortitis luetica ten gevolge van syfilis en acute arteriitis, als zeldzaam bijverschijnsel van een acute infectie. De ziekte van Raynaud kenmerkt zich door een verkramping van de vaten. De ziekte van Bürger tast zowel de aderen als de slagaderen aan. De gevolgen zijn identiek aan die van een doorbloedingsstoornis bij arteriosclerose. Een typische degeneratie van de aderen zijn de spataderen (varices).

vaatziekten

vaatziekten

De verwijde, verslapte ader is door de vertraging van de bloedstroom en de beschadiging van de vaatwand meer vatbaar voor ontstekingen (tromboflebitis). Iedere aderontsteking bergt het gevaar in zich van het ontstaan van een trombose, dat wil zeggen een afsluiting door een trombus (bloedprop) (zie bloedstolling). Bij aderontstekingen, met de symptomen zwelling, roodheid en pijn in het betreffende gebied, is een bezoek aan een arts aan te raden. Een trombus kan tot een volledige afsluiting van een ader en uitvallen van de bloedvoorziening leiden, ook kan hij geheel of gedeeltelijk losraken van de vaatwand en als embolus met de bloedstroom in andere gedeelten van de bloedsomloop terechtkomen. In de meeste gevallen zal hij daar een arterie verstoppen en een embolie met daaropvolgend infarct veroorzaken. De meeste embolieën uit het venengebied van de grote bloedsomloop treden op in de long en kunnen bij verstopping van de grote longarteriën onmiddellijk de dood veroorzaken (zie longembolie).

Embolieën kunnen ook uit het arteriële deel van de bloedsomloop komen, bijvoorbeeld uit de linkerboezem resp. de linkerkamer van het hart. Deze stolsels worden dan in de grote bloedsomloop meegesleept en veroorzaken daar embolieën en infarcten. Voorbeelden: hersenembolie, darmembolie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips