Kniepijn

Laten we het maar een foutje in de schepping noemen. Van de 187 gewrichten in ons lichaam, geeft de knie veruit het meeste problemen. Naarmate de moderne mens sportiever werd, nam ook de ellende met de knieën toe. Toch hoef je geen sportfanaat te zijn om knieletsels op te lopen. Eén op drie verwondingen bij auto ongevallen is een kniekwetsuur. Ook niet zonder gevaar zijn trappen lopen, tegelvloeren schuren en gladde stoepen.

Het probleem schuilt gedeeltelijk in de bouw, of liever in de onmogelijkheid de bouw aan te passen aan de steeds veranderende eisen die de mens eraan stelt. De knie is namelijk absoluut niet geschikt voor voetbal, handbal, auto ongevallen, noch om metselaar of loodgieter te zijn of de hele dag te hurken of op de knieën te zitten.

kniepijn

Als jij tot die ontelbare mensen behoort die hun knieën misbruiken, vind je hieronder enige tips om daar iets aan te doen.

Verlicht de last.

Het lichaamsgewicht is een belangrijke factor bij knieproblemen. Elke kilogram lichaamsgewicht geeft ongeveer zesmaal zoveel belasting op de knieën. Wanneer je dus 5 kilogram overgewicht hebt, betekent dit dat je knieën 30 kilogram meer te torsen hebben.

Let Op met Steunverbanden.

In vrijwel elke sportzaak vind je steunverbanden voor de knie, maar volgens de deskundigen die we spraken, kun je hier beter je geld niet aan uitgeven. Er bestaan weliswaar steunverbanden die bescherming bieden, maar deze zijn doorgaans zeer complex en worden individueel op maat gemaakt; daarom zijn ze ook erg duur. De verbanden die je in de winkel vindt, zijn alleen goed om je eraan te herinneren dat je een slechte knie hebt. Sommige doen zelfs meer kwaad dan goed, doordat ze de knieschijf naar binnen drukken.

Een verzachtend smeersel.

Sommige lotions op basis van kamferolie, geven een warm gevoel dat de pijnlijke symptomen wat kan verzachten. Je kunt de warmte nog opvoeren door na het insmeren van de lotion wat plastic folie over de knie te leggen en deze met een verband te omwikkelen. Let op dat je de huid niet verbrandt of irriteert. Verwacht van dergelijke lotions echter geen genezing.

Neem een pijnstiller.

Ibuprofen is de pijnstiller bij uitstek die onze experts aanbevelen. Hij is ontstekingswerend en verlicht de pijn, zonder de maagproblemen die met aspirine gepaard kunnen gaan. Paracetamol is een prima pijnstiller en geeft minder problemen met de maag, maar is weinig efficiënt tegen ontsteking.

Recent onderzoek heeft ook uitgewezen dat ibuprofen bij een acute beschadiging van de kniebanden, de beweeglijkheid van het gewricht aanzienlijk kan verbeteren. Vergeleken met aspirine en paracetamol, combineert ibuprofen de beste eigenschappen van deze twee.

Versterk ze met oefeningen.

De knie wordt alleen bij elkaar gehouden door de spieren en de gewrichtsbanden. Het is essentieel dat de spieren worden versterkt, aangezien ze de eigenlijke steunstructuur vormen. Als zij onvoldoende kracht en weerstand bezitten, krijg je onvermijdelijk problemen met je knieën.

Dit houdt in dat mensen met een zere knie oefeningen zullen moeten doen, ook al hebben ze daar een hartgrondige hekel aan. Sterkere spieren geven een steviger gewricht, dat beter bestand is tegen de grote belasting die op de knieën komt.

Trouwens, je hebt maar twee knieën en de verkrijgbare wisselstukken zijn niet bijster goed. Aan de slag dus met die oefeningen. Hier zijn er een paar die niet zo moeilijk zijn en veel minder pijn doen dan een zere knie.

Isometrische oefening.

Dit is een uitstekende oefening om de quadriceps (de bovenste dijspieren) te versterken. Ga op de grond zitten met je zere knie recht voor je uit gestrekt. Leg een opgerolde handdoek in de knieholte en span de spieren in je been aan zonder de knie te bewegen. Houd die contractie vast. Oefen net zolang tot je de spieren minstens 30 seconden lang gespannen kunt houden en ontspan. Herhaal deze oefening als je kunt zo’n 25-maal.

Been heffen in zithouding.

Ga met je rug tegen de muur zitten en plaats een kussen in je lendenen. (Door tegen een muur te gaan zitten, ben je er zeker van dat de beenspieren belast zullen worden en niet de rug.) Doe nu gedurende vijf tellen de oefening van hierboven, vervolgens til je je been eveneens gedurende vijf tellen een beetje van de grond, dan laat je het weer zakken en je ontspant gedurende vijf tellen. Oefen net zolang tot je drie reeksen van elk tien oefeningen kunt doen, altijd op het tempo van vijf tellen per onderdeel.

Kniepeesoefening.

Niet alleen de quadriceps moet versterkt worden, ook de kniepezen achteraan moeten ontwikkeld worden om een sterke knie te krijgen. Ze moeten bovendien in evenwicht zijn. Als slechts één van beide goed ontwikkeld is, zal het gewricht extra belast worden. Een goede oefening om de kniepezen te versterken gaat als volgt. Ga op je buik liggen met je kin op de vloer. Hang een gewicht aan je enkel (een handtasje of een sok gevuld met muntstukjes zijn prima) en til langzaam je onderbeen zo’n 15 tot 30 cm van de grond door je knie te buigen. Vervolgens laatje je been weer zakken, zonder dat het echter de grond raakt. Oefen in drie reeksen, maar niet meer dan je nog makkelijk aankunt (in ruime mate bepaald door het gewicht waarmee je werkt).

Waarschuwing:

wanneer een bepaalde oefening nog meer ongemak of pijn veroorzaakt, houd er dan mee op. Luister naar je lichaam. Het is verkeerd te denken datje de pijn moet verbijten. Pijn heeft een signaalfunctie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips