Dieet

Dieet is een speciale wijze van voeding, toegepast om ziekten te voorkomen of te behandelen, resp. om een goede lichamelijke conditie te verwerven.
Iedere evenwichtig samengestelde voeding bevat de benodigde hoeveelheid van de zes voor de mens essentiële bestanddelen: eiwit (proteïne), koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en water. Even belangrijk als de samenstelling van het voedsel is het gehalte aan calorieën ; een juiste samenstelling en caloriegehalte van de voeding is variabel en afhankelijk van leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en leefwijze.

Bij enigszins afwisselend voedsel kan men er zeker van zijn dat alle noodzakelijke bestanddelen in voldoende hoeveelheid worden opgenomen. Het kan verstandig en nuttig lijken om de voeding volgens bepaalde principes samen te stellen, toch hoeft dat niet van beslissende betekenis te zijn. De voeding hoeft niet per dag of per week nauwkeurig te worden uitgebalanceerd, want het lichaam is in staat om veel belangrijke stoffen op te slaan of zelf tijdens de stofwisseling te produceren.
Uitgangspunt van ieder dieet is het toedienen van de voor het lichaam noodzakelijke hoeveelheid voedingsstoffen en alle voor het lichaam schadelijke bestanddelen daarbij zoveel mogelijk te elimineren.

Er bestaat een groot aantal speciale diëten ter behandeling of voorkoming van bepaalde ziekten, waarvan enkele zeer gecompliceerde. Voorbeelden zijn onder meer diabetesdieet (arm aan koolhydraten), calorie-arm of vermageringsdieet (voor het terugbrengen van het lichaamsgewicht), calorierijk of versterkend dieet (voor het verhogen van het lichaamsgewicht), zoutloos of zoutarm dieet (bij aandoeningen van hart, bloedvaten of nieren), glutenvrij dieet (bepaalde vorm van voedsel allergie), vetloos of vetarm dieet (bij hyperlipidemie – te hoog lipoïdengehalte van het bloed (zie lipoïden) – en spijsverteringsstoornissen), rauwkost ter vermijding van irritatie van maag en darm, oxylaat- (zout van zuringzuur) arm dieet ter voorkoming van de vorming van nier- en galstenen.
Het voorschrijven van een speciaal dieet is evenzeer een zaak van de arts als het voorschrijven van geneesmiddelen. Bij het eigenmachtig experimenteren met dieetvormen moet het gevaar voor de gezondheid niet onderschat worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips