Blauwe plekken

Blauwe plekken zijn bloeduitstortingen die worden veroorzaakt door vallen of stoten. Daardoor worden de onderliggende bloedvaten beschadigd en stroomt het bloed het weefsel in. Na het ontstaan van een bloeduitstorting onderneemt het lichaam vrijwel direct actie. Op basis van een geleiachtige substantie leukocyten bouwt het een beschermingsring om de aangetaste plek. Zo wordt voorkomen dat het afvalmateriaal van de beschadigde bloedvaten zich in het lichaam kunnen verspreiden.

Binnen 48 uur heeft deze leukocytenmuur zich om de bloeduitstorting gevormd. Vervolgens begint het lichaam met het opruimen van de rommel. Het kleine afval wordt door de bloedvaten afgevoerd en de grotere materialen verlaten via de lymfebanen de aangetaste weefsels. Dit hele proces kan drie tot zes weken duren. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.

Tenzij u uzelf volledig in watten wikkelt, kunt u altijd en overal een blauwe plek oplopen. Toch kunt u de kans op grote blauwe plekken een stuk verkleinen en bestaan er middeltjes om bestaande blauwe plekken te behandelen en te genezen.

Laat blauwe plekken in de kou staan. Behandel elk letsel dat tot een blauwe plek kan leiden met ijs. Het ijskompres kan het beste onmiddellijk na de verwonding aangebracht worden. Als u vermoedt dat er een kanjer van een blauwe plek zal ontstaan, moet u deze behandeling 24 uur volhouden. Breng het ijskompres met tussenpozen van 15 minuten aan. Pas tussendoor geen warmtebehandeling toe, maar laat de huid op natuurlijke wijze opwarmen.

Door de afkoeling trekken de bloedvaten samen, zodat er minder bloed terechtkomt in het weefsel waar de blauwe plek ontstaat. Een kou kompres beperkt tevens de zwelling en heeft een verdovend effect, zodat de pijn een stuk minder is dan bij een onbehandelde kneuzing.

Als u merkt dat u gemakkelijk blauwe plekken krijgt en absoluut niet weet waar ze vandaan komen, kunt u er het beste eens met de huisarts over praten. Soms zijn blauwe plekken een teken van een ziekte. Bepaalde bloedziekten kunnen onverklaarbare blauwe plekken veroorzaken. Ook aids kan leiden tot paarse vlekken die lijken op blauwe plekken die maar niet weggaan.

Na het ijs zoekt u de warmte op.

Na 24 uur gebruikt u warmte om de bloedvaten te laten uitzetten, zodat de gekneusde plek goed doorstroomd wordt.

Voeten omhoog

Blauwe plekken zijn kleine ophopingen van bloed. En net als alle vloeistoffen, loopt bloed omlaag. Als u langdurig staat, zal het bloed dat zich in een blauwe plek heeft opgehoopt door het zachte weefsel wegsijpelen naar andere plaatsen.

Voeg wat vitamine C toe aan uw dagelijkse voeding.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die via hun voeding te weinig vitamine C binnenkrijgen, gemakkelijker blauwe plekken krijgen. Bovendien genezen de plekken langzamer.

Vitamine C helpt beschermend collageenweefsel opbouwen rond de bloedvaten in de huid. Het gezicht, de handen en voeten bevatten minder collageen dan bijvoorbeeld de dijen, zodat blauwe plekken op die lichaamsdelen vaak donkerder zijn.

Als u gemakkelijk blauwe plekken krijgt, adviseren artsen driemaal per dag 500 milligram vitamine C in te nemen om de collageen voorraad op te bouwen. Hoewel vitamine C niet toxisch is, is het goed voor dergelijke hoge doses de goedkeuring van uw huisarts te vragen.

Gebruik van medicijnen.

Mensen die aspirine nemen voor een hartziekte zullen merken dat de minste kneuzing gemakkelijk een blauwe plek oplevert. Ook mensen die bloedverdunnende medicijnen nemen, krijgen gemakkelijker blauwe plekken. Andere medicijnen, zoals ontstekingswerende geneesmiddelen, antidepressiva of medicijnen tegen astma kunnen de onderhuidse bloedstolling remmen, zodat blauwe plekken groter worden. Ook alcohol- en drugverslaafden krijgen gemakkelijker blauwe plekken. Als u medicijnen gebruikt die u gevoeliger maken voor het krijgen van blauwe plekken, spreek dan met uw huisarts over dit probleem.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips