Baarmoederhalsontsteking

De baarmoeder is een peervormig, gespierd orgaan dat bij een volwassen vrouw zeven tot negen centimeter lang is. Het bovenste, meer ronde gedeelte is het baarmoederlichaam dat overgaat in het smallere, onderste deel, de baarmoederhals die in de vagina uitsteekt.

Baarmoederlichaam en baarmoederhals zijn inwendig met een klierrijk slijmvlies bekleed. De hele baarmoeder is in principe kiemvrij, terwijl in de vagina tot aan de baarmoedermond gewoonlijk wel bacteriën voorkomen. De baarmoedermond (portio) heeft een puntvormige opening. Bij vrouwen die kinderen gehad hebben is de opening spieetvormig en is de kiemgrens iets naar boven verschoven. Toch blijft de baarmoederhals gewoonlijk kiemvrij; als er bacteriën vanuit de vagina opstijgen kan de baarmoederhals ontstoken raken.

Klik hier voor alle Baarmoederhals-aandoeningen

Meestal begint het met een toename van de afscheiding. De slijmklieren in de baarmoederhals produceren meer vocht dat via de vagina naar buiten komt. De afscheiding verstoort de natuurlijke bacterieflora van de vagina.

baarmoederhalsontsteking

Wat zijn de oorzaken van baarmoederhalsontsteking?

Ziektekiemen, bijvoorbeeld streptococces, stefylococcen, coli bacteriën uit de darm of gonococcen (verwekker van de ‘druiper’), kunnen in de baarmoederhals binnendringen en daar een etterige ontsteking veroorzaken.

Vaak is de oorzaak van de afscheiding anatomische veranderingen, zoals littekenweefsel, scheurtjes in de baarmoedermond, een vergrote opening van de baarmoeder (na meerdere bevallingen) of het uitstulpen van het slijmvlies van de baarmoederhals.

Ook na gynaecologische ingrepen, bijvoorbeeld na het uitschrapen van de baarmoederholte (curettage) of na het nemen van een weefselmonster uit de baarmoedermond (biopsie), kan de slijmproduktie sterk toenemen; maar het kan ook het gevolg zijn van poliepen of van een carcinoom.

Minder vaak komen ziektekiemen van buitenaf direct in de baarmoederhals terecht. Dat kan gebeuren in het kraambed, bij een miskraam, bij abortus provocatus of bij onzorgvuldig handelen van de arts.

Hoe kan men een baarmoederhalsontsteking voorkomen?

Gewoonlijk houden de bacteriën van de vagina elkaar in evenwicht. Ziekmakende bacteriën zijn wel aanwezig, maar kunnen geen schade aanrichten. Door overdreven hygiënische maatregelen kan het evenwicht verstoord raken, waardoor sommige bacteriën de overhand krijgen. Daardoor kunnen ontstekingen met vaginale afscheiding ontstaan. Het zou verkeerd zijn deze klachten, bijvoorbeeld door vaginale spoelingen, zelf te willen behandelen.

baarmoederhalsontsteking behandeld?

Ontstekingen door bacteriën worden met antibiotica behandeld. Aspecifieke ontstekingen (zonder aantoonbare ziekteverwekker) worden door lokale etsing van het baarmoederslijmvlies behandeld. Als het slijmvlies van de baarmoederhals uitstulpt (ectropion), wordt het elektrisch behandeld. Scheurtjes in de baarmoedermond moeten gehecht worden. Bij anatomische afwijkingen kan een operatieve ingreep noodzakelijk zijn.

Wat kan men er zelf aan doen?

Warme zitbaden, eventueel met toevoeging van kruiden (bijvoorbeeld kamille), kunnen enige verlichting geven. Maar dat mag in geen geval de medische behandeling vervangen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Een duidelijk toegenomen vaginale afscheiding (helder, etterig of bloederig) kan beter altijd gynaecologisch onderzocht worden. Indien nodig zal de huisarts u naar de specialist doorverwijzen.
Wat doet de dokter?

Na een gynaecologisch onderzoek wordt een uitstrijkje van de baarmoederhals genomen en een bacteriekweek opgezet. Soms worden ook slijmvliescellen afgenomen (cytologie) en onder de microscoop onderzocht.

Ziekteverloop

Het eerste duidelijke ziekteverschijnsel is de vaginale afscheiding. Als de baarmoederhalsontsteking tot de baarmoederhals beperkt blijft, zijn er meestal geen verdere klachten.

Maar de etterverwekkende kiemen kunnen opstijgen en de baarmoeder, de eileiders en het buikvlies in het kleine bekken infecteren. Dan ontstaat er een ernstige infectie met pijn, koorts en het gevoel zwaar ziek te zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips