Amandelen knippen

De amandelen (tonsillen) zijn de organen die in de keelholte de toegang tot de slokdarm en de luchtpijp ringvorming omsluiten. Ze worden amandelen genoemd vanwege hun amandelvorm. Achterin de neus bevindt zich de neusamandel (adenoïd), van waaruit zij-strengen tot ver onder in de keel lopen. Achter de voorste gehemelteboog bevinden zich links en rechts de beide keelamandelen. Op het achterste stuk van de tong ligt de tongamandel.

Wanneer een of meer van de amandelen vaak ontsteken of overmatig sterk groeien, dan moeten ze door een operatieve ingreep (tonsillectomie) worden weggehaald. De daarvoor gebruikte methoden zijn het zogenaamde scherpe of stompe uitpeilen alsook het afsnoeren dat bij de tongamandel wordt toegepast.

Doorgaans worden bij een operatie tegenwoordig alle amandelen weggehaald, soms wordt alleen een deel van de tongamandel gespaard. Een uitzondering zijn poliepen van de neusamandel met uitbreiding naar de luchtwegen, waardoor de neusademhaling wordt bemoeilijkt. De goedaardige poliepen worden verwijderd terwijl de neusamandel intact wordt gelaten.

amandelen knippen

Waarom amandelen knippen?

Het is tot op heden niet precies duidelijk wat de functie van de amandelen is. Door hun talrijke diepe groeven hebben ze een oppervlakte die bijna zes keer zo groot is als die van de rest van de hele keel. In deze diepe slijmvliesplooien hopen zich etensresten, afgestorven slijmvlies en dode bloedcellen op.

Daar komt nog bij dat ze een warm en vochtig milieu vormen dat voor een groot aantal ziekteverwekkers een ideale voedingsbodem is, waarop deze zich snel kunnen vermenigvuldigen. Verondersteld wordt, dat het afweersysteem van het opgroeiende kind zich op deze manier ‘voorbereidt’ op ernstige infecties in de toekomst. De afweerstoffen in de lymfevloeistof van de amandelen komen met de ziekteverwekkers in aanraking en kunnen in geval van een latere infectie de daarbij behorende kenmerken herkennen en snel met de bestrijding beginnen.

Amandelontsteking

Soms raken de amandelen zelf ontstoken. Vaak komen ze de infectie nooit meer helemaal te boven en worden ze door nieuwe infecties getroffen. Dan moeten ze worden weggehaald. Overigens adviseren artsen alleen in uitzonderingsgevallen om deze operatie vóór de leeftijd van vier tot zes jaar uit te voeren. Juist ij kleine kinderen is de functie van de amandelen immers van belang voor de opbouw van het immuunsysteem.

Naar het schijnt worden de amandelen op latere leeftijd steeds minder belangrijk. De neusamandel wordt vanaf het zesde jaar tot aan de puberteit aanzienlijk kleiner. Om die reden vinden de artsen het aanvaardbaar om de amandelen bij grotere kinderen en volwassenen te verwijderen, wanneer ze vaker dan vier keer per jaar ontstoken zijn.

Hoe amandelen knippen?

De operatie wordt bij volwassenen onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose uitgevoerd. Bij plaatselijke verdoving wordt eerst de keelholte met een spray behandeld, waardoor de in de keel verlopende zenuwen verdoofd worden en zodoende de braakreflex tijdens het inspuiten van het lokaalanaestheticum onderdrukt wordt.

Soms kan de operatie poliklinisch plaatsvinden in het ziekenhuis. Meestal is een opname van één of meerdere dagen noodzakelijk. Bij de ingreep worden de amandelen samen met het slijmvlieskapsel uitgepeld. De arts maakt eerst een kleine snee aan de zijkant, pakt de amandel dan met een grijptang of pincet vast en maakt deze verder los met kleine sneden. Daarbij maakt hij gebruik van een speciaal scalpel of een schaar.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips