Wat is een hersenschudding?

Waarom veroorzaakt een klap tegen het hoofd een hersenschudding?
De hersencellen zitten niet zo krap in de schedel als tandpasta in een tube. Dit is ook nodig omdat de hersencellen als reactie op veranderingen in de rest van het lichaam soms wat meer ruimte in willen nemen. De bewegingsruimte in de schedel is echter beperkt.

Als je snel met je hoofd beweegt, heeft dat niet al te veel consequenties voor de hersencellen. Als de snelheidsverandering te abrupt optreedt, bijvoorbeeld als het hoofd tegen het dashboard stoot bij een auto ongeluk, gebeurt er wel iets met de hersenen. Kleine bloedvaatjes kunnen stukgaan en ook hersencellen kunnen beschadigen. Bij iedere beschadiging vindt er vochtophoping (oedeem) plaats, waardoor hersencellen in het nauw gedreven kunnen worden.

hersenschudding

Bij een hersenschudding is er altijd sprake van een kort of langer durend bewustzijnsverlies. Verder weet de gewonde zich niets te herinneren van de periode vlak voor het ongeval en later zal blijken dat er ook na het ongeval een geheugenverlies optrad. Hoofdpijn, misselijkheid en braken zijn begeleidende verschijnselen.

Niet iedereen heeft de verschijnselen in dezelfde mate. Maar de hersenschuddingen zoals die wel eens in films te zien zijn, bestaan niet. Met een hard voorwerp op het hoofd geslagen worden, vijf minuten bewusteloos zijn en vervolgens toch een achtervolging inzetten, is in de praktijk onmogelijk. Het is echter wel zo dat sommige mensen direct na het ongeval minder ziek zijn dan anderen die hetzelfde meemaakten. Maar de klachten kunnen uren en zelfs dagen na het ongeval ernstiger worden. Daarom moeten deze mensen de eerste dagen na een ongeval goed in de gaten gehouden worden.

Ernstig hersenletsel of herhaalde hersenschuddingen, zoals deze bij boksers nogal eens voorkomen, kunnen blijvende schade aanrichten in de vorm van intelligentiestoornissen en persoonlijkheid veranderingen.

Hersenbeschadiging door een klap tegen het hoofd

Een hersenschudding als het hoofd een harde klap krijgt. De hersenen worden tegen de binnenzijde van de schedel geslingerd en sommige cellen worden, misschien zelfs onherstelbaar, beschadigd


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips