Omega 3: wat doet het voor mijn lichaam?

Er gaan steeds meer geluiden op dat vetten helemaal niet zo slecht zijn als we eerst dachten. Met name de zogenaamde gezonde vetten hebben we juist hard nodig. Omega 3, een gezond vetzuur, is hier een goed voorbeeld van. Wat doet Omega 3 eigenlijk voor ons lichaam en moet je dan altijd vette vis eten?

Ons lichaam heeft verschillende gezonde, onbewerkte vetten nodig om goed te kunnen functioneren, zoals Omega-3-vetzuren. Dit zijn essentiële, meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam niet allemaal zelf kan maken, maar wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Die moeten we dus uit onze voeding halen. De bekendste zijn DHA en EPA. Daarnaast is ALA een belangrijk vetzuur dat omgezet kan worden naar kleine hoeveelheden EPA en DHA. Deze vetzuren zijn net zo belangrijk voor ons lichaam als vitaminen en mineralen.

In Nederland eet ruim 85% van de mensen te weinig vis. Laat vis nou net een bron zijn die rijk is aan Omega 3. Dagelijks EPA en DHA zijn goed voor je hart. Je hartspier krijgt namelijk continu seintjes om samen te trekken en te ontspannen. EPA en DHA ondersteunen dit proces en hierdoor de normale werking van het hart. Ook onze hersenen en ogen hebben baat bij Omega 3. DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en speelt een rol in het functioneren van de hersenen. Tenslotte ondersteunt DHA de conditie van je ogen. Dit komt omdat DHA veelvuldig in het netvlies voorkomt en het zo gezond helpt te houden. Dankzij het netvlies kunnen we onder andere verschillende kleuren waarnemen, maar ook het verschil tussen licht en donker zien.

Behoor jij tot die 85 procent van de mensen die te weinig vis eet? Dan kan een supplement uitkomst bieden. Daarnaast is het ondersteunend om plantaardige zaden en oliën, zoals lijnzaad, hennepzaad, koolzaad en walnoten in je dieet op te nemen. En dus ook de oliën die hiervan worden gemaakt. Ook donkergroene bladgroenten en met name postelein is rijk aan ALA. Wel is het zo dat je hier dan heel veel van moeten eten om de dagelijkse benodigde hoeveelheid Omega 3 binnen te krijgen.


Relevante artikelen
1 reacties
 1. Beste menselijk lichaam, bij deze geef ik aan dat ik de nieuwsbrief van u wil ontvangen.
  Op de basisschool had ik alvast een spreekbeurt gehouden over het menselijk lichaam.
  In het jaar 2000 de trajecten coma- rolstoel- rollator gehad, heden weer gezond/ op de been.
  Zelf ben ik ongevraagd geintereseerd geraakt in het menselijk lichaam: met mijn eigen knowledge.
  Dus hou mij graag op de hoogte.
  Met vriendelijke groeten,
  Lee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips