Huilbaby

Waarom huilt een baby?

Als uw baby vaker en langer huilt dan men denkt dat normaal is, probeer dan achter de oorzaak te komen.

■ Misschien heeft hij honger.
Baby’s die borstvoeding krijgen vragen vaker om een voeding. Een borstvoeding om de twee a drie uur is heel gewoon.

■ Heeft de baby dorst?
Op warme dagen kunt u hem best wat vaker aanleggen.

■ Voelt hij zich misschien eenzaam?
Als u uw baby opneemt en tegen u aanhoudt, wordt hij misschien weer rustig. Uw stem en de warmte van uw lichaam geven hem een gevoel van geborgenheid.

■ Verveelt hij zich?
Sommige baby’s, hoe klein ook, hebben behoefte aan een beetje afwisseling. Laat hem naar een mobiel of naar de bewegende blaadjes van de bomen kijken.

■ Heeft hij een natte of vieze luier?
Misschien heeft hij last van rode billetjes, uitslag of eczeem door urine of ontlasting.

■ Heeft hij het te warm of te koud?

■ Is uw baby misschien verkouden of heeft hij koorts?
Als u alles geprobeerd heeft en u kunt geen oorzaak voor al dat gehuil vinden, laat hem dan door de huisarts of kinderarts onderzoeken. Blijkt de baby goed gezond te zijn, dan heeft hij misschien gewoon ‘koliek’ oftewel darmkrampjes.

huilbaby

Darmkrampen

Baby’s met darmkrampjes beginnen meestal met langdurig huilen als ze twee a drie weken oud zijn. De huilbuien nemen niet af voor de leeftijd van ongeveer drie maanden (maar kunnen ook langer aanhouden). De baby huilt hard, trekt zijn knieën tegen zijn buik, spartelt en heeft duidelijk pijn. Als de moeder hem op de arm houdt en met hem rondwandelt, wordt hij eventjes stil. Maar niet lang; de baby lijkt ontroostbaar.

Men is het er min of meer over eens, dat de buikpijn bij koliekbaby’s wordt veroorzaakt door het krachtig samentrekken van de darmspieren. Wat hiervan de oorzaak is, weet niemand precies. Meestal gaat het om een samenspel van deze factoren. Hoe lang de huilbuien duren en hoe vaak ze voorkomen, verschilt van kind tot kind. Sommige baby’s huilen op bepaalde tijden, andere in verband met de voeding, terwijl weer andere dag en nacht onrustig zijn. Voor de ouders is het zeer uitputtend om een huilbaby te hebben, zowel psychisch als lichamelijk.

Kalmeren van een huilbaby

Het is goed om de baby veel lichaamscontact te geven, ook als hij niet huilt. Houd de baby stevig tegen je aan, zodat zijn buikje de warmte van je eigen lichaam voelt. Probeer te ontdekken welke manier van dragen voor jouw baby het beste is. Een gelijkmatige druk tegen het buikje schijnt de pijn te verzachten. Men bereikt dit door de baby vrij hoog tegen de borst of schouder te dragen.

De relatie met de huilbaby

Een baby die ontzettend veel tijd en inspanning vergt, geeft niet zo’n geweldig geluksgevoel. Men moet zich niet schuldig voelen als men het soms, of zelfs heel vaak, niet leuk vindt om een baby te hebben.

Soms is het erg moeilijk om contact te leggen met een huilbaby. Hij kijkt steeds van u weg, of reageert heel afwijzend op al uw pogingen tot lichaamscontact en warmte. Hij houdt zich overstrekt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips