Hemothorax

Van een hemothorax wordt gesproken als er bloed is gelekt in de ruimte die zit tussen de twee longbladen, ook wel de pleurale ruimte genoemd. Normaal is deze ruimte slechts minimaal, omdat de twee longbladen tegen elkaar liggen. Vaak is een hemothorax het gevolg van een trauma met bloeding. Als er bloed in de pleurale ruimte lekt, dan kan de druk op de longen zodanig toenemen dat de longfunctie wordt gehinderd. Als er veel bloed uit de gehele lichaamscirculatie wordt genomen, dan kan ook een shock een mogelijk gevolg zijn.

Mogelijke oorzaken

Een hemothorax wordt veroorzaakt door een interne bloeding, vrijwel altijd als gevolg van een trauma. Het kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van gebroken ribben of een andere vorm van lichamelijk letsel. Ook bij een operatie aan bijvoorbeeld hart, borstkas of long kan een bloedvat beschadigd raken, waardoor een hemothorax ontstaat. Het is dus een mogelijke complicatie bij een operatieve ingreep.

Symptomen

Het eerste symptoom van een hemothorax is vrijwel altijd kortademigheid. Dit wordt veroorzaakt doordat het bloed dat in de pleurale ruimte is gelekt, ruimte inneemt van de longbladen. Hierdoor vermindert de longcapaciteit – wat dus kortademigheid veroorzaakt. Doordat er sprake is van bloedverlies, kan de patiënt zich ook verzwakt voelen. De bloeddruk neemt af, wat in ernstige gevallen zelfs kan leiden tot een shocktoestand. De diagnose kan worden gesteld door middel van een thoraxfoto, waarna de hoeveelheid vocht in de pleurale ruimte met een echo kan worden bepaald.

Is een hemothorax hetzelfde als een klaplong?

Een klaplong kennen de meeste mensen wel. Een hemothorax is niet hetzelfde, omdat er bij een klaplong sprake is van lucht in de pleurale ruimte. Bij een hemothorax gaat het om bloed dat tussen de twee longbladen terecht is gekomen. Een klaplong en een hemothorax worden, vooral bij het stellen van de diagnose, nog weleens door elkaar gehaald. De symptomen zijn immers vergelijkbaar.

Behandeling van een hemothorax

In ernstige gevallen kan een hemothorax gevaarlijk zijn, zeker als er sprake is van hevig bloedverlies. Als er bijvoorbeeld een longslagader geraakt wordt, kan de afloop zelfs fataal zijn. Bij ernstige bloedingen is een operatieve ingreep daarom noodzakelijk. In de meeste, minder ernstige gevallen zal een hemothorax met een thoraxdrain worden behandeld. Via deze slang die in de borstkas wordt ingebracht, wordt het aanwezige bloed afgevoerd. Een dag later wordt een nieuwe thoraxfoto gemaakt, om vast te stellen of zich geen nieuw bloed heeft opgehoopt in de pleurale ruimte.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips