Longfunctie

Uw longen zijn van cruciaal belang om te leven. Met de longfunctie van deze twee organen haalt u namelijk zuurstof uit de lucht. Deze zuurstof heeft het lichaam nodig voor allerlei processen. Het belangrijkste proces is het kloppen van uw hart en bloed rondpompen. Als dit proces stilvalt, doordat u geen zuurstof meer uit de lucht kunt halen, stopt u met leven. U kunt dus niet zonder zuurstof en daarom dus ook niet zonder uw longen en longfunctie.

De longfunctie

Uw longen functioneren door uw ademhaling. U ademt lucht in en de longen filteren hier de zuurstof uit. Gemiddeld zit er zo’n 21% zuurstof in de lucht. Zuurstof wordt door de bloedbaan vervoerd, zodat al uw organen de nodige portie zuurstof krijgen om te kunnen functioneren. Tijdens de ademhaling en het filterproces van uw longen, ademt u in plaats van de zuurstof koolzuurgas, oftewel koolstofdioxide, uit. Deze stof is ook bekend als CO2.

Uw longen zorgen ervoor dat uw lichaam zuurstof krijgt. De lucht en zuurstof mogen overigens niet direct de bloedbaan ingestuurd worden, want dan stolt het bloed. Daarom hebben longen ontzettend veel minuscule longblaasjes, waarin de zuurstof terechtkomt. Om de longblaasjes heen zitten allemaal kleine bloedvaatjes. In deze vaatjes zit zuurstofarm bloed. De zuurstof kan van de longblaasjes, via een heel dunne cellaag, naar de bloedvaatjes gaan. De bloedvaatjes zorgen er vervolgens voor dat de zuurstof verder vervoerd wordt.

Longziekten

Bij longziekten functioneren de longen niet meer goed. Het kan zijn dat de longblaasjes helemaal of gedeeltelijk beschadigd zijn. Voorbeelden van longziekten zijn COPD en longemfyseem. Door de beschadigde longblaasjes kan een patiënt niet goed of niet voldoende zuurstof uit de lucht halen. Longziekten veroorzaken kortademigheid, vermoeidheid en duizeligheid, maar kunnen bovenal uw leven ernstig bedreigen. Uw organen en de rest van uw lichaam hebben immers zuurstof nodig om te kunnen functioneren.

Longfunctie test

De longfunctie kan getest worden. Er wordt bij dergelijk onderzoek naar verschillende zaken gekeken. Hoe snel iemand in- en uitademt, hoe goed iemand zuurstof uit de lucht haalt en hoeveel lucht de longen kunnen ‘opnemen’ en filteren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips