Longziekte
De longen vormen twee sponsachtige en zak-achtige holtes die in de borstkas binnen in de ribbenkast liggen. Samen vormen zij het belangrijkste orgaan van de luchtwegen. Ze voorzien het bloed van zuurstof en verwijderen de kooldioxide uit het lichaam. Het is essentieel voor de luchtwegen dat de longen goed functioneren. De gemiddelde volwassene haalt 14 tot 20 keer per minuut adem. Kinderen halen iets vaker per minuut adem.
De longen worden continu blootgesteld aan de uiteenlopende stofdeeltjes, uitlaatgassen en micro-organismen die de lucht om ons heen bevat. Het warme, vochtige klimaat in de longen vormt een gunstige omgeving waarin bacteriën, schimmels en andere micro-organismen kunnen gedijen.
De meeste longziekten hebben geen nadelige gevolgen voor de zuurstofvoorziening van het bloed, maar sommige longziekten hebben dat wel en zijn daardoor soms levensbedreigend.
Een longziekte is bij veel sterfgevallen de doodsoorzaak. Veel sterfgevallen onder zuigelingen zijn het gevolg van een ademhalingsstoornis of longaandoening. Men schat dat 1 op de 10 Nederlanders last heeft van een chronische longaandoening als long-emfyseem, astma of een andere chronische vernauwing aan de luchtwegen. Er zijn daarnaast andere veel voorkomende ziekten die ook de longen aantasten: griep, verkoudheid (rhinitis), tuberculose (tbc), longontsteking (pneumonie), HIV/aids en longkanker (een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland).
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.