Voeding voor een schoolgaand kind

Tegen de tijd dat een kind de schoolleeftijd bereikt, liggen zijn gewoonten al grotendeels vast. De schooljaren zijn een goede tijd om door te gaan met het bijbrengen van gezonde eetgewoonten, waarmee u al in de kleuterjaren bent begonnen.

Geef uw kind een verscheidenheid aan voedzame maaltijden. Geef hem drie maaltijden per dag en niet meer dan vier tussendoortjes. Gebruik vooral voedingsmiddelen met een laag vetgehalte die rijk zijn aan complexe koolhydraten (bijvoorbeeld zetmeel) en vezels (onverteerbare koolhydraten), die goed zijn voor de werking van de darmen en de stoelgang. Voor schoolgaande kinderen wordt voor een normale ontwikkeling een opname van 1600 tot 2200 calorieën per dag aanbevolen. Het stimuleren van regelmatige lichaamsbeweging speelt ook een belangrijke rol bij het op peil houden van een normaal gewicht van uw kind.

In het algemeen zijn de richtlijnen voor een goede voeding voor kinderen en volwassenen dezelfde. Laat uw schoolkind gevarieerd voedsel eten met een hoge voedingswaarde. U kunt de tabel van de vier groepen voedingsmiddelen raadplegen om u enigszins te laten leiden bij de keuze van de hoeveelheden en de samenstelling van de maaltijden die u uw kind voorzet.

Thuis moet u voor normale en gezonde eetgewoonten zorgen om uw kind op die manier inzicht te geven in goede voeding. Maar hoe goed en consequent uw voorbeelden ook zijn, uw kind zal tegenstrijdige berichten krijgen door de media en van de kinderen waarmee hij speelt of naar school gaat. Deze invloeden van buitenaf worden sterker naarmate uw kind ouder wordt, maar gelukkig wordt ook het vermogen van uw kind om zelf zijn keuze te bepalen sterker.

Wijs uw kind erop dat het ontbijt een belangrijke maaltijd is. Het is de moeite waard dat uw hele gezin vroeger opstaat om te voorkomen dat deze maaltijd erbij inschiet. Na schooltijd kan uw kind trek hebben in een tussendoortje om de op school verbruikte energie weer aan te vullen. U hebt echter zelf de hand in de grootte en de aard van dit hapje. Een goede keuze is fruit, een volkoren koekje of een melkproduct. Dit tussendoortje moet uw kind over zijn ergste honger heen helpen, maar mag de volgende maaltijd niet vervangen.

Het meest voorkomende voedingsprobleem bij kinderen in de schoolleeftijd is ijzergebrek. Uw kind krijgt echter voldoende ijzer, zink en andere onmisbare mineralen als hij bij voorkeur magere of halfvolle melk drinkt en mager vlees, volkoren brood, vis, bonen, fruit en groente eet.

Als uw kind actief is, zal hij meer calorieën nodig hebben. Als er in de familie hartaandoeningen voorkomen of een hoog cholesterolgehalte, moet dit met de huisarts worden besproken. Hij zal dan beslissen of het cholesterolgehalte bij uw kind bepaald moet worden. Indien de waarde hiervan verhoogd is, zal de dokter een dieet aanbevelen waarin vet, vooral verzadigd vet, en cholesterol beperkt zijn.

Als de cholesterolwaarde normaal is, is het overdreven een kind een vetarm dieet te geven. Een schoolkind is nog in de groei en heeft een uitgebalanceerde voeding nodig om optimaal te groeien. Daarom is het onjuist – en zelfs gevaarlijk – een kind een ongebruikelijk dieet op te leggen.

Voeding moet ook niet gebruikt worden als middel om het gedrag van een kind te beïnvloeden, als straf of beloning, of als de voornaamste uiting van liefde.

Evenals in de kleuterjaren moet een schoolgaand kind een regelmatig eetpa troon handhaven. Als een kind druk is, laat hem dan liever spelen dan hem het eten op te dringen. De beste manier om een kind begrip van goede voeding bij te brengen, is als ouder het goede voorbeeld geven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips