Ziekte van Bowen

De ziekte van Bowen is een zeldzame, goedaardige huidafwijking. Het is een ziekte die met name bij ouderen boven de 70 jaar voorkomt. Bij deze ziekte is er ergens op de huid een plekje zichtbaar met een rode, ruwe verkleuring. Meestal is dit op een plek waar gemakkelijk zonlicht komt. Denk hierbij aan het gezicht, bijvoorbeeld op de neus, boven de lip of op het oor, maar ook op armen en benen. Het plekje is goed te onderscheiden van de huid eromheen en is wat schilferend. Het plekje voelt ruw aan en groeit heel langzaam. De ziekte is goedaardig, maar kan overgaan in een kwaadaardige aandoening, namelijk een plaveiselcelcarcinoom. Bij tijdige behandeling is dit vaak niet het geval.

Wat zijn de oorzaken?

De ziekte van Bowen wordt veroorzaakt door UV straling. Het komt met name voor bij mensen die langere tijd onbeschermd in de zon hebben gezeten of gewerkt. Het komt vaker voor bij mensen met een lichte huidskleur, die snel verbranden en die snel sproeten in hun gezicht ontwikkelen. Daarnaast geeft het gebruik van een zonnebank en roken een verhoogd risico op de ziekte van Bowen.

Diagnostiek; hoe kun je het ontdekken?

Meestal wordt de diagnose op basis van de klinische blik van een arts gesteld. Om zeker te weten dat het om de ziekte van Bowen gaat kan de arts voorstellen om een klein hapje uit de afwijking te halen. Dit gebeurt met een klein apparaatje, wat op een appelboortje lijkt. Het stukje huid wordt opgestuurd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. In het ziekenhuis kijkt een speciaal opgeleide dokter naar het weefsel. Afhankelijk van het ziekenhuis kan de uitslag enkele dagen tot weken duren.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De meest voorkomende behandeling is het wegsnijden van het plekje. De huisarts zal dan eerst de huid verdoven. Daarna zal hij het plekje en een klein randje van de gezonde huid wegsnijden. Vervolgens wordt de huid dichtgemaakt met een hechtdraadje. Als het plekje te groot is om gemakkelijk weg te snijden kan de huisarts u verwijzen naar een speciale arts die gespecialiseerd is in huidziekten, namelijk de dermatoloog.

Andere opties bij de behandeling van de ziekte van Bowen zijn het bevriezen van het plekje of het gebruiken van een speciale crème. Bij het bevriezen wordt gebruik gemaakt van vloeibare stikstof. Net als bij wratten wordt er een wattenstaafje in het stokstof gedoopt en zal dit tegen de huid aan worden gedrukt. Dit kan een vervelend, prikkelend gevoel geven. Hierna kan er een blaar ontstaan, welke na enkele dagen weer verdwijnt. Prik deze blaar niet door om ontsteking te voorkomen.

De crème die gebruikt kan worden is 5-fluoro-uracilcrème. Deze crème moet twee keer per dag op het plekje worden aangebracht. In totaal moet dit ongeveer 4 weken gedaan worden. De huid rondom het plekje zal hier heftig op reageren. De huid wordt rood, prikt en jeukt. Tevens zal er een korstje vormen. Na het stoppen herstelt de huid binnen enkele weken.

Wat gebeurt er verder?

Als het plekje is weggesneden hoeft u meestal niet terug te komen voor controle. Indien het plekje is bevroren of als er een crème is gebruikt wordt er wel meestal een controle afspraak ingepland. Als u eenmaal de ziekte van Bowen hebt gehad is de kans groter dat u dit nog een keer krijgt. Mocht u nieuwe plekjes op de huid zien ontstaan, kunt u teruggaan naar de huisarts.

Daarnaast is het belangrijk om uzelf goed te beschermen tegen de zon om geen verdere schade op te lopen. Smeer u goed in met een sterke zonnebrand factor, vermijd rondom het middaguur de zon en zon niet te lang op een dag. Om te voorkomen dat uw gezicht veel wordt blootgesteld aan de zon kunt u een pet dragen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips