Jeuk

Iedereen heeft wel eens jeuk. Soms kun je er helemaal gek van worden. Het is ontzettend vervelend en erg storend. Wat je ook doet, de jeuk blijft aanhouden en het lijkt wel alsof er niets tegen werkt. Wat is jeuk nu precies? Waar wordt het door veroorzaakt? En hoe kun je jeuk behandelen?

Jeuk is een veelvoorkomende huidklacht. Het is een geïrriteerd gevoel van de huid. Dit gevoel geeft je de drang om te wrijven of te krabben. Bij sommige mensen is de jeuk zo heftig dat ze de huid kapot krabben totdat deze bloed. Volgens patiënten die regelmatig last hebben van de klacht, is jeuk veel erger dan pijn. Het kan je helemaal gek maken.

Hoe ontstaat jeuk?

Tot nu toe is het nog niet helemaal duidelijk waar jeuk door wordt veroorzaakt. Uit diverse onderzoeken is al naar voren gekomen dat deze klacht op een complexe manier ontstaat. Wel is duidelijk dat de specifieke jeukzenuwen in de huid geprikkeld worden. De uiteinden van deze zenuwen bevinden zich op de grens van de opperhuid en de lederhuid. Deze zenuwen kunnen dan weer geprikkeld worden door lichamelijke eiwitten als histamine. Deze stofjes komen vrij bij ontstekingen van de huid. Om deze reden gaan veel huidontstekingen gepaard met een bepaalde mate van jeuk.

Wat zijn de oorzaken van jeuk?

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de klacht ontstaan door een ziekte, maar ook door een externe factor. Meestal is de oorzaak duidelijk en wordt de klacht veroorzaakt door een uitwendige huidaandoening, zoals eczeem of door een externe factor, zoals voedsel, het aanraken van een brandnetel of een insectenbeet.

Chronische aandoening

In sommige gevallen kan jeuk een uiting zijn van een interne aandoening. Als er over het hele lichaam sprake is van jeuk en de oorzaak niet direct duidelijk dan kan de huisarts onderzoeken of de klacht een inwendige oorzaak heeft. Voorbeelden van interne aandoeningen die jeuk veroorzaken, zijn:

 • Nierstoornissen
 • Leverstoornissen
 • Darmparasieten
 • Kanker
 • Suikerziekte

Uitwendige huidaandoening

Veel uitwendige huidaandoeningen gaan gepaard met jeuk. Voorbeelden hiervan zijn:

Geneesmiddelen kunnen soms ook jeuk veroorzaken zonder huiduitslag. Voorbeelden hiervan zijn aspirine en aan codeïne verwante pijnstillers.

Emotionele spanningen

Naast een chronische ziekte of een huidaandoening kan jeuk ook veroorzaakt worden door emotionele spanningen of stress. Als de klacht een emotionele oorzaak heeft, wordt er gesproken van psychogene jeuk.

Hoe jeuk behandelen?

Voordat je jeuk kunt behandelen, moet duidelijk zijn wat de oorzaak is. Zo kan de klacht op de juiste manier behandeld worden. Er zijn lokale en orale middelen verkrijgbaar die jeuk verminderen of verlichten.

Lokale middelen

Voorbeelden van lokale middelen zijn hormoonzalven, verkoelende koelzalven, gels, lotions of crèmes. De meeste middelen zijn op recept verkrijgbaar. Verder kan een vette olie of een vochtinbrengende crème al verlichting bieden en de huid herstellen.

Orale middelen

Meestal is de behandeling een combinatie van lokale en orale middelen. Onder orale middelen vallen antihistaminica. Deze verminderen de jeuk en hebben een kalmerende werking.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om jeuk te verminderen of te voorkomen>

 • Knip je nagels kort en houdt deze schoon
 • Probeer niet te krabben, ook al is de drang groot. Het helpt om je op iets anders te concentreren.
 • Vermijd warmte, want dit kan de jeuk verergeren

Mensen met een droge huid zijn gevoeliger voor prikkels en hebben dan ook sneller last van jeuk. Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat je huid uitdroogt. Dit doe je door:

 • Voldoende te drinken, dagelijks minimaal anderhalve liter
 • Tijdens het douchen geen of weinig zeep te gebruiken
 • Niet te vaak, niet te lang en lauw te douchen
 • De huid in te smeren met een neutrale crème

Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Mensen met een huidaandoening, zoals eczeem, hebben vaker last van jeuk. De Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) telt ruim 1700 leden en is er voor mensen met eczeem. De VMCE geeft inzicht in eczeem, het helpt bij het omgaan met de aandoening en verstrekt informatie over eczeem.


Relevante artikelen
1 reacties
 1. ik heb jeuk over mijn hele lichaam begonnen op mijn hoofdhuis nu erg op mijn rug maar ook verder benen armen mijn hele lichaam en er is niets te zien voor boven mijn borstbeen
  pillen gekregen maar helpen nietdesloratadine 5 mg
  wat kan k doen ik wordt er helmaal gek van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips