Sympathische zenuwstam

Wanneer de zenuwen zich buiten het ruggenmerg samenvoegen ontstaat er een bundel die een ganglion wordt genoemd. Een aantal van deze ganglia lopen langs de buitenzijde van het ruggenmerg en liggen in een zenuwgang die de zenuwstam genoemd wordt. De sympathische zenuwstam (truncus sympathicus of grensstreng) loopt aan weerszijden van de wervelkolom en bevat vijf belangrijke ganglia.

Dit zijn het celiacaal ganglion, het cervicaal ganglion, het splanchnisch ganglion en het bovenste en onderste mesenteriaal ganglion. Uit het celiacaal ganglion lopen zenuwen naar de bijnieren, de twaalfvingerige darm (duodenum), de nieren, de pancreas en de maag. Uit het cervicaal ganglion lopen zenuwen naar het hart, het gezicht, de nek en het middenoor.

Sympathische zenuwstam

Uit het splanchnisch ganglion lopen zenuwen naar de ingewanden en uit het bovenste en onderste mesenteriaal ganglion lopen respectievelijk zenuwen naar de ingewanden en naar de blaas en geslachtsklieren. De parasympathische ganglia liggen in de hersenen en het verlengde merg en bestaan uit het ciliair ganglion (oog), het auraal ganglion (oor) en het sfenopalatinaal ganglion (neus en mond).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips