Mens en gezondheid
Mens en gezondheid hoe blijf ik fit?
Er zijn duizenden ziekten, maar er is maar één gezondheid, zegt een oude spreuk. Deze gezondheid is, volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) niet alleen de afwezigheid van ziekte en zwakte maar een toestand van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn.
Als men van die definitie uitgaat, dan zijn er misschien niet zoveel volledig gezonde mensen. Zonder ziek te zijn, kunnen we ons zo nu en dan iets beter of slechter voelen, afhankelijk van hetgeen er op dat moment bij ons op de eerste plaats staat en de druk die onze omgeving op ons uitoefent.
Het is heel moeilijk om op objectieve wijze gezondheid te bepalen, maar elk van ons heeft zijn eigen ingebouwde graadmeter. Ons welzijn wisselt dus nogal eens, afhankelijk van de omstandigheden, van onze buien of hoe het op het werk, op school of thuis gaat en van het feit of we veel of weinig te doen hebben.
Elk mens moet leren omgaan met de capaciteiten die het lichaam hem of haar biedt. Ieder individu heeft zijn eigen beperkingen. Als iemand meer probeert te doen dan het lichaam aankan, zich dus forceert, leidt dat zowel tot lichamelijke als geestelijke frustraties. Iedereen moet ook leren in te zien wanneer zijn lichaam niet goed functioneert, zodat tijdig kundige hulp kan worden ingeroepen.
Mens en gezondheid regelmaat
Regelmaat maakt het ons gemakkelijker om onze tijd in te delen en beter tegen spanningen te kunnen. Men moet echter ook weer geen slaaf van de eigen gewoonten worden.
Probeer voldoende te slapen.
maar slaap ook weer niet te lang. Voor volwassenen wordt 7 tot 8 uur slaap per etmaal als voldoende beschouwd, terwijl dat voor kinderen meer is. Voor elk mens kan dat echter nogal verschillen. Er zijn mensen die met heel wat minder slaap per etmaal kunnen volstaan.
Probeer goed te eten en maak er een gewoonte van ’s morgens te ontbijten. Het liefst moet dat een goede maaltijd zijn (ongeveer een vijfde tot een vierde van de hoeveelheid voedsel die men per dag eet). Het moet niet te veel zijn als men geen honger heeft, maar eet in elk geval iets, zoals fruit, een glas yoghurt of pap.
Men functioneert in alle opzichten beter als men de dag niet met een lege maag begint. Neem eventueel tussen de maaltijden door een boterham, maar geen zwaardere gerechten. Sla de middagmaaltijd niet over en vervang die ook niet door een kop koffie en een ‘haastige hap’. De kans zit er dan dik in dat de dag voorbijgaat vol koppen koffie en heel weinig goed voedsel. Op de lange duur gaat men er dan onderdoor. Punt is dat men goede eetgewoonten aanleert.
Datzelfde geldt voor lichaamsbeweging. Beweging haalt niets uit als daar niet voortdurend mee wordt doorgegaan. Men kan een week zittend leven niet tenietdoen door op zondagochtend een eind door het bos te wandelen. Dat is volstrekt niet genoeg. Misschien lost het iets op als men iets vroeger opstaat of de middagpauze gebruikt om een eindje te gaan wandelen of de thuisreis daarvoor gebruikt. Wil lichaamsbeweging voldoende gezond effect sorteren, dan moet die regelmatig plaatsvinden.
Samenhang
Gezondheid en helen (genezen) hangen met elkaar samen. En in helen zit dan weer geheel, totaal, besloten. Dat kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Iemand is geheeld, dat wil zeggen gezond, als de verschillende lichaamsorganen goed werken, als het samenspel tussen individu en omgeving harmonisch – zonder storingen verloopt of als stoornissen verholpen kunnen worden. Gezondheid is dus een samenhang van veel factoren.
Hart- en vaatziekten komen tegenwoordig het meest voor en bijna de helft van alle sterfgevallen wordt daardoor veroorzaakt. Hartziekten komen vaak voor rond de vijftigjarige leeftijd. Dat is vreemd, omdat het hart immers bedoeld is om tot op hoge leeftijd mee te gaan. Waar ligt dat aan? Jazeker, voor een groot deel komt dat door onze leefgewoonten. Roken, vetzucht en spanningen (stress) vormen belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. In dit verband kunnen ook slechte eetgewoonten en te weinig lichaamsbeweging een woordje meespreken. Stress of spanningen kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van druk van buitenaf en te weinig beweging. Alcohol en andere verslavende middelen kunnen een afhankelijkheid teweegbrengen die door een hele reeks factoren kan worden veroorzaakt. Gezondheid, helen: men kan dat niet bereiken als men zich maar op één factor toelegt. Men wordt niet gezond door alleen maar te stoppen met roken. Als we een goede gezondheidstoestand willen bereiken, moeten we onze gezondheid in ons dagelijks leven laten doorwerken; we dienen er constant op te letten, we moeten onze gezondheid vorm geven.
Mens en gezondheid gezondheidsadviezen
Sta op tijd op, zodat er niet gehaast hoeft te worden. De kans dat men overdag spanningen kan vermijden is groter als men het ’s morgens rustig aan kan doen: men kan het ontbijt rustig opeten, misschien de krant lezen en zich wat opwarmen met enkele gemakkelijke oefeningen of door een wandeling.
Fiets naar het werk, loop naar de bushalte of loop zelfs naar de volgende halte. Een auto is zeer comfortabel, maar verplaats u liever op een ander manier als dat mogelijk is.
Hygiëne, zowel die van zichzelf als van anderen is een kwestie van comfort. Neem elke dag een douche en was de geslachtsdelen met water en zeep. Iemand die zorgt dat hij schoon is, heeft zelden een deodorant nodig. Het fijnste is om te douchen als men warm is, dus na lichamelijke inspanning. Neem elke dag ook even de tijd om te rusten. Mensen die binnen werken, dienen wat frisse lucht te happen, misschien tijdens de middagpauze. Degenen die buiten werken, kunnen de middagpauze ook gebruiken om wat rust te nemen. Tien minuten is al voldoende. Enkele ogenblikken rust en/of beweging in de middagpauze kunnen ervoor zorgen dat men de rest van de dag weer fris en vol nieuwe energie aankan.
Als men ’s avonds laat pas warm eet, kan dat tot slecht slapen leiden. Een zware maaltijd ’s avonds is dus ongezond. Het beste is om de maaltijden gelijkelijk over de dag te verdelen. Als men honger of dorst heeft, is het vaak voldoende om enkele eenvoudige oefeningen te doen en daarna een
Samen trimmen of joggen met andere mensen kan heel plezierig zijn.
glas koud water te drinken. Voordat men naar bed gaat is het goed een wandeling met de hond te maken, maar ga ook al heeft u géén hond. Dan nog wat namijmeren over de voorbije dag. Denk eraan dat het tijdstip van opstaan meestal vastligt, dus men moet de avond tevoren bepalen hoeveel uur men wil slapen. Slapen in de frisse lucht. Als het weer en de omgeving het toelaten, zet dan in elk geval het raam open. Slapen gaat beter als de kamertemperatuur laag is, zo’n 16 tot 18 graden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.