Problemen tijden de adolescentie

De adolescentie is voor een kind een tijd van omvangrijke psychische en lichamelijke veranderingen. Sommigen hebben de adolescent bestempeld als ’een kind in het lichaam van een volwassene’. Een klassieke situatie is die waarin de adolescent onredelijk kritisch is wat betreft zijn eigen uiterlijk. “Ik heb een hekel aan mijn neus!” “Zie ik er niet dik uit in deze broek?” Bijna iedere adolescent vindt wel iets onaangenaams aan zijn uiterlijk. Deze commentaren weerspiegelen vaak zorgen over het beeld dat de adolescent van zichzelf heeft. Soms zijn dergelijke uitingen duidelijke verzoeken om geruststelling. Het kind wil horen dat hij het waard is om van te houden.

In sommige gevallen is er echter een verborgen boodschap. Een kind van wie de ouders kort geleden gescheiden zijn, kan bijvoorbeeld zeggen dat hij gelooft dat de scheiding plaatsvond, omdat er iets met hem niet in orde is. De meest doeltreffende manier van optreden is te vragen waarom hij dat denkt. Vaak is er niet meer nodig dan geduldig luisteren. De problemen van de adolescent draaien niet alleen om zijn intense zelfbewustzijn en om seksualiteit, maar ook om de vaak traumatische en moeizame overgang van afhankelijk kind naar een jonge volwassene die zich van zijn ouders begint los te maken. In dit gedeelte zullen wij de problemen bespreken waarmee de adolescent geconfronteerd wordt.

Klachten en verschijnselen bij adolescentie

* Het grootste deel van de dag of de hele dag een gedeprimeerde of prikkelbare stemming.
* Duidelijk verlies van belangstelling in vrijwel alle activiteiten.
* Veranderingen in eetlust en gewicht (meestal gebrek aan eetlust dat leidt tot vermagering, soms toegenomen eetlust).
* ’s Nachts moeilijkheden met het slapen of overmatig slapen overdag.
* Iedere dag moe zijn en gebrek aan energie hebben.
* Voortdurend het gevoel hebben waardeloos te zijn en een voortdurend schuldgevoel.
* Vrijwel iedere dag besluiteloosheid of gebrek aan concentratievermogen.
* Herhaaldelijk denken aan dood of zelfmoord.

Het is een zeldzaamheid wanneer een tiener altijd vrolijk is. Velen van hen slapen uren aan een stuk wanneer ze de kans krijgen. Wanneer er echter veel van de bovengenoemde symptomen zijn, kan het zijn dat de tiener aan een depressie lijdt. Het is belangrijk dat de ouders daarop bedacht zijn en zorgen dat de adolescent door een arts onderzocht wordt om een lichamelijke ziekte uit te sluiten. Zonder behandeling kan een depressie maanden duren. Een kinderpsychiater kan worden geraadpleegd om te bevestigen dat de adolescent depressief is. Een depressie op deze leeftijd is ernstig, omdat zelfmoord een belangrijke doodsoorzaak is bij adolescenten.

Een depressie is soms duidelijk een reactie op een emotionele gebeurtenis, zoals de dood van een familielid, een breuk met een goede vriend, moeilijkheden op school of verhuizing naar een nieuwe omgeving. Vaak is er echter geen duidelijke oorzaak. Dergelijke depressies komen nogal eens in bepaalde families voor. Behandeling. Een depressie bij een adolescent wordt behandeld met een combinatie van antidepressiva en psychotherapie. Alleen psychotherapie wordt toegepast bij lichtere vormen van depressie. Behandeling met medicijnen is nodig bij ernstige depressies. Wanneer er gevaar bestaat voor zelfmoord, is vaak behandeling op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis noodzakelijk.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Onze dochter van 20 woont sinds enkele maanden op kamers in amsterdam. Vlak na haar VWO- examen stortte haar wereldbeeld ineen. ~Ze vroeg zich hardop af of ze deze wereld wel zo leuk vond. Na een jaar Vrije Hogeschool begon zij aan een universitaire studie. Ze is intelligent maar had duidelijk moeite om te presteren. Ze is voortdurend in haar hoofd bezig met abstracte vragen zoals waarom ben ik hier en meer van dat soort. Ze is angstig, bij tijd en wijle ongelukkig en weet soms niet waar ze het zoeken moet. Is erg kritisch op andere mensen, inmiddels overtuigd vegetarisch, onzeker, extreem gevoelig voor sfeer en verbale formuleringen en voelt zich schuldig over van alles en nog wat. Ook heeft ze nog nooit een vriendje gehad. Wij hebben de indruk dat ze vast loopt in haar cerebrale gedachten over het hoe en waarom der dingen in relatie tot haarzelf. Maar bovenal doet het ons veel verdriet haar zo te zien tobben. Waar moeten we beginnen met hulp vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips