Alles over jouw lichaam

Wat te doen bij een koolmonoxide vergiftiging

Bij verbranding komt meestal ook koolmonoxide vrij. Als dit gas in aanzienlijke hoeveelheden wordt ingeademd, neemt het in de bloedstroom de plaats in van zuurstof en vermindert het zo de toevoer van zuurstof naar de cellen in het lichaam. Typische verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken en verwardheid. Wanneer de hoeveelheid koolmonoxide in het bloed erg hoog wordt, kunnen toevallen optreden en kan het slachtoffer overlijden. Eén van de karakteristieke verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging is een kersenrode kleur van gezicht en lippen.

koolmonoxide vergiftiging

Als u midden in de nacht wakker wordt met hoofdpijn en leden van uw gezin zijn moeilijk wakker te maken en klagen ook over hoofdpijn, verlaat dan onmiddellijk het huis. Ga naar de buren en vraag om medische hulp. Onder meer hout-, gas- en kolenkachels en -fornuizen met onvoldoende luchtafvoer kunnen in uw woonhuis voor een opeenhoping van koolmonoxide zorgen. Ook het gebruik van een geiser zonder goede afvoer, in kleine ruimten, bijvoorbeeld de badkamer, is levensgevaarlijk.

Er zijn detectors voor koolmonoxide voor huiselijk gebruik in de handel. Zo’n apparaat kan uw leven redden.

Spoedbehandeling. Behandel iemand met koolmonoxidevergiftiging op de manier zoals aangegeven bij Rookvergiftiging. Dien zo snel mogelijk zuurstof toe en breng het slachtoffer naar een eerstehulppost.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*