Ademhalingsmoeilijkheden door pseudokroep, epiglottitis of bronchitis

Verschillende aandoeningen van de bovenste luchtwegen kunnen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken, vooral bij kinderen. In de meeste gevallen is de juiste behandeling van iemand met zo’n kwaal hem vochtige lucht te laten inademen, veel te laten drinken en op bed te laten liggen.

Ademhalingsmoeilijkheden

Deze aandoeningen zijn meestal van voorbijgaande aard, maar af en toe kunnen zij tot extreme zwellingen in de luchtweg leiden, wat een moeilijke ademhaling veroorzaakt.

Pseudokroep

Deze infectie komt het meest voor bij kinderen van 8 jaar of jonger. De verschijnselen zijn koorts, keelpijn, heesheid en hoesten. Dit hoesten lijkt vaak sterk op blaffen.

Epiglottitis

Het strotklepje (epiglottis) is een kraakbenig klepje dat bij het slikken de luchtpijp afsluit. Als dit klepje ontstoken raakt, noemen we dat epiglottitis. De symptomen zijn keelpijn, koorts, moeite met slikken, kwijlen en heesheid. Epiglottitis kan een ernstige aandoening zijn die kan leiden tot verstikking.

Bronchitis

Bronchitis is een algemeen voorkomende virusontsteking van de bronchi en de luchtpijp (trachea), de belangrijkste luchtwegen in de borst. Deze kwaal wordt gekenmerkt door keelpijn en een gevoel van beklemming op de borst. Begeleidende symptomen zijn hoesten, koude rillingen, een algeheel gevoel van malaise en verhoging.

Een piepend, hijgend geluid van lucht die door vernauwde luchtwegen stroomt is gewoon bij al deze drie aandoeningen en lijkt op het piepend geluid bij astma. Veel mensen met astma kunnen ernstige astma-aanvallen krijgen die tevens gepaard gaan met infectie van de bovenste luchtwegen of bronchitis.

Spoedbehandeling

Indien een kind één van deze aandoeningen heeft, let dan zorgvuldig op zijn ademhaling. Pseudokroep, epiglottitis en bronchitis kunnen een belemmerde luchtweg veroorzaken door opzwellen van het weefsel.

Een warme badkamer met lucht die door een hete douche of bad erg vochtig is, of koude buitenlucht in de winter kunnen de verschijnselen van pseudokroep verzachten.

Roep onmiddellijk spoedhulp in als de ademhaling blijvend zwaar verloopt en het kind niet meer kan slikken (kwijlt). Voer mond-op-mondbeademing uit als de ademhaling stopt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips