Thymus

De thymus is een centraal lymfatisch orgaan. In de thymus worden de zogenaamde T-lymfocyten gevormd, die 75% van de bloedlymfocyten uitmaken. De T-lymfocyten zijn de dragers van de cellulaire immuniteit, dus de afweer tegen bijvoorbeeld lichaamseigen, veranderde cellen (tumoren), lichaamsvreemde cellen (transplantaties) en virusen schimmelinfecties.

thymus

thymus

Via het bloed worden de T-lymfocyten naar de secundaire lymfatische organen (milt, amandelen, lymfeknopen) getransporteerd, om daar de hun toebedachte taak in het immuunsysteem te verrichten. Een groot deel van de in de thymus geproduceerde T-lymfocyten (90%) gaat, door tot nu toe onbekende oorzaak, in de schors van de thymus weer te gronde.

De thymus is vooral actief tot aan het einde van de puberteit, daarna degenereert deze en wordt die vervangen door vetweefsel. Gedurende de actieve fase ervan is de thymus ca. 6 cm. lang en 2 – 3 cm. breed. De thymus is een orgaan dat bestaat uit 2 kwabben in het bovenste deel van het mediastinum achter het borstbeen en deze strekt zich uit tot aan het hartzakje en raakt met de achterkant de bovenste holle ader en de aortaboog.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips