Diverticulose

De ontwikkeling van kleine zakvormige uitstulpingen van de wand van de dikke darm wordt diverticulose genoemd. Zeer vaak veroorzaken deze uitstulpingen geen pijn of andere verschijnselen; wanneer echter een ontsteking ontstaat in of om deze zakjes, spreekt men van diverticulitis.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is niet bekend, maar divertikels komen veel meer voor in geïndustrialiseerde landen, hetgeen sommige artsen doet veronderstellen dat de geringe hoeveelheid vezels in de westerse voeding een belangrijke factor is. Diverticulose neemt met de leeftijd toe en varieert in de Westerse landen van 20 tot 50 procent bij mensen boven vijftig jaar.

Verschijnselen

De meeste mensen met diverticulose hebben geen verschijnselen. Kenmerkend voor diverticulose is dat het onontdekt blijft of dat het vaak een toevalsbevinding is tijdens een coloninlooponderzoek dat om een andere reden wordt gedaan. Diverticulitis heeft meer kans in het laatste deel (sigmoïd) van de dikke darm te ontstaan. Een divertikel raakt geïnfecteerd of ontstoken als gevolg van onverteerd voedsel en bacteriën die zich daarin nestelen. Dit heeft gevolgen voor de bloedvoorziening van de divertikel, waardoor de uitstulping vatbaar wordt voor een invasie van bacteriën. Het resultaat kan variëren van een klein abces tot een ernstige ontsteking met soms perforatie. Het proces lijkt op dat van een appendicitis behalve dat het plaatsvindt in het onderste, linker deel van de dikke darm.

Iemand met diverticulitis kan krampende pijn hebben, gewoonlijk het ergst links in de buik. De pijn kan direct al hevig zijn of aanvankelijk licht en na enkele dagen heviger. Koorts en misselijkheid behoren gewoonlijk tot de verschijnselen. Soms barst de ontstoken divertikel, waardoor darminhoud in de buikholte komt. Dit veroorzaakt buikvliesontsteking, een medisch spoedgeval. Bloeding is een minder voorkomende complicatie.

Behandeling

Diverticulitis kan behandeld worden met bedrust, middelen om de ontlasting zacht te houden, vloeibare voeding en antibiotica wanneer de ontsteking licht is en de divertikel niet gebarsten is. Als een ruptuur (openbarsting) heeft plaatsgevonden of wanneer er sprake is van een uitgebreide infectie, kan intraveneuze, antibiotische therapie noodzakelijk zijn. Gewoonlijk is ziekenhuisopname noodzakelijk. Als u herhaalde aanvallen hebt, kan de arts u adviseren het aangetaste darmsegment operatief te laten verwijderen in een periode waarin u geen verschijnselen hebt.

Een operatie is ook nodig wanneer u tijdens een acute ontsteking niet op de intraveneus toegediende antibiotica reageert. Vaak wordt bij deze meer acute aandoening een tijdelijke colostomie aangelegd. Later, in een rustig stadium, kan het zieke gedeelte van de dikke darm operatief worden verwijderd, waarna, weer enige tijd later, de derde en laatste operatie volgt voor het opheffen van de colostomie. Wat betreft diverticulose vinden vele artsen dat behandeling niet nodig is als er geen klachten zijn. Anderen schrijven een vezelrijk dieet voor en bij lichte klachten een geneesmiddel tegen krampen. Vaak worden de verschijnselen van een prikkelbare darm ten onrechte toegeschreven aan diverticulose.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips