Nefron

Overeenkomstig de taken en aard onderscheidt men twee delen van het nefron:
– nierlichaampje (corpusculum renale)
– nierkanaaltje (tubuli renales)

Een nierlichaampje is 250 – 300 µm groot en kan in het schorsweefsel aan een rood puntje herkend worden. Een volwassen mens heeft ca. 2,5 miljoen nierlichaampjes.

nefron

nefron

Een van zeer fijne haarvaten (capillairen) gevormde kluwen van vaten (glomerulus) wordt door een waterdicht kapsel (capsula glomeruli), het zogenaamde kapseltje van Bowman, omgeven.
In de kluwen van vaten wordt het bloed door poriën van de vaten en celspleten in het kapseltje van Bowman gefilterd. Zeer kleine substanties, zoals mineralen, ureum, creatinine (stofwisselingsproduct van het spierweefsel) en druivensuiker gaan door het filter heen.

Bloedcellen en eiwitmoleculen zijn te groot voor de openingen en blijven in het bloed. Wanneer de openingen echter groter worden, bijvoorbeeld bij ontstekingen, dan blijven ook deze in het filtraat achter en kunnen in de urine gevonden worden. De gefilterde vloeistof, de primaire urine, wordt door het kapseltje van Bowman opgevangen en in de erop aansluitende urinekanaaltjes gevoerd. Elke minuut wordt gemiddeld 125 ml primaire urine gevormd. Dat is in 24 uur 170-180 liter.

De urinekanaaltjes, ook nierkanaaltjes, lopen vanuit de nierschors in het niermerg. Zij hebben de taak, de in de primaire urine opgeloste stoffen, die voor het lichaam onmisbaar zijn, terug te winnen. (terugresorptie). De urinekanaaltjes verlopen aanvankelijk gekronkeld, dan naar beneden, naar boven en weer naar beneden. Op grond van verschilllende morfologische eigenschappen hebben de afzonderlijke delen (buisje van de eerste orde, buisje van de tweede orde, verzamelbuisje) verschillende taken bij de terugwinning.

In het buisje van de eerste orde wordt het grootste deel van de zouten en water teruggeresorbeerd en aan het bloed teruggegeven. In het buisje van de tweede orde wordt de terugresorptie van water versterkt.
In het verzamelbuisje worden de elektrolyten geresorbeerd. De concentratie van de urine wordt afgesloten en ontstaat de eigenlijke urine. Het terugwinnen van de stoffen is een complex proces, dat enerzijds onder invloed van fysische processen verloopt, anderzijds ook hormonaal door het hormoonstelsel bestuurd wordt. Dagelijks wordt 99% van de primaire urine teruggeresorbeerd. Er vormt zich in 24 uur ca. 1,5 liter urine, die door het lichaam uitgescheiden wordt. De hoeveelheid urine is wisselend, afhankelijk van uitwendige invloeden, zoals vochttoevoer via voeding en lichamelijke belasting.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips