Groeistoornis bij uw kind

Er is een groot verschil in lengte en gewicht bij kleuters. Als u een groeikaart bekijkt, kan uw kind op de ondergrens zitten voor zijn leeftijd, in het midden of aan de bovengrens. De lengte van een kind berust in het algemeen op erfelijkheid; grote ouders zullen naar alle waarschijnlijkheid een groot kind krijgen en kleine ouders hebben kleinere kinderen. De meeste kinderen zitten met hun lengte en gewicht binnen de normale grenzen.

Hoe weet u nu of de groei van uw kind ‘abnormaal’ is?
Als uw kind aanmerkelijk onder of aanmerkelijk boven deze grenzen zit, kan dat op een probleem duiden.

Er zijn vele soorten groeistoornissen, waarvan we de meest voorkomende oorzaken hieronder bespreken.

Afwijkingen in de voedingstoestand

In welvarende landen zoals het onze, zijn er meer dikke kinderen. Ondervoeding, dat niet veel voorkomt in ons land, wordt nog wel eens aangetroffen in de lagere sociaal-economische klassen. Ondervoeding kan ook het gevolg zijn van ziekten zoals taai-slijmziekte (cystische fibrose) en coeliakie.

Hormonale stoornissen

Soms produceert de hypofyse of de schildklier te veel of te weinig hormonen. Het gevolg hiervan kan een groeistoornis zijn. Tot deze zeldzame stoornissen behoren reuzengroei en dwerggroei en hypothyroïdie.

Chronische ziekte

Kinderen met aandoeningen zoals aangeboren hartgebreken, chronische nierinsufficiëntie en bloedarmoede kunnen ook een gestoorde groei hebben als gevolg van hun ziekte.

Wat te doen?

Als u regelmatig een consultatiebureau voor kleuters bezoekt – en dat doet u natuurlijk – zal een eventuele groeistoornis tijdig worden opgemerkt. De ontwikkeling van uw kind wordt daar immers nauwkeurig bijgehouden op tabellen voor lengte, gewicht en schedelomvang.

Als een afwijkende ontwikkeling wordt vastgesteld, zal de arts van het consultatiebureau u verwijzen naar uw huisarts, die zal bekijken of hij een specialist zal inschakelen voor een uitgebreider onderzoek.

De in te stellen behandeling zal dan weer afhangen van het specifieke probleem en de vastgestelde oorzaak. Een te dik kind kan op een dieet gezet worden. Voor het ondervoede kind kunnen calorie-rijke aanvullingen op het dieet nodig zijn, en soms zelfs kan opname in een ziekenhuis nodig zijn.

Kinderen met een groeistoornis ten gevolge van een hormoontekort krijgen een behandeling met het ontbrekende hormoon.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips