Diarree bij baby`s

Diarree – het frequent lozen van abnormaal dunne of vloeibare ontlasting – is een van de meest voorkomende redenen om de hulp in te roepen van de huisarts.

In zijn eerste drie levensjaren heeft vrijwel ieder kind één tot drie zware aanvallen van diarree.

Bij baby’s is diarree meestal het gevolg van een virusinfectie. Soms wordt het veroorzaakt door een bacterie of door een giftige stof die de darmen belaagt. Diarree kan ook een gevolg zijn van het eten; dunne ontlasting komt vaak voor als er begonnen wordt met andere voeding. Tenslotte kan diarree een gevolg zijn van chronische ziekten van het maagdarmkanaal, van anatomische afwijkingen of van aangeboren aandoeningen.

Als een baby die flesvoeding krijgt diarree heeft, doet hij veel vaker ontlasting en de ontlasting zelf is dun tot waterachtig en ziet soms groen van kleur.

Bij een borstgevoede baby heeft de ontlasting gewoonlijk de dikte van gebonden soep en kan een groene kleur hebben. Vaak doen kinderen die borstvoeding krijgen na iedere voeding ontlasting. Hoe weet u dan of uw baby diarree heeft? Let vooral op de aanwezigheid van bloed of slijm en op een onaangename geur (ontlasting van een baby die uitsluitend borstvoeding krijgt ruikt niet vies). Een plotselinge toename van het aantal vieze luiers is ook een waarschuwingsteken. Ga, in geval van twijfel, voor uzelf na hoe uw baby reageert. Drinkt hij slecht, maakt hij een zieke indruk, voelt hij koortsig aan?

Wat moet u doen als uw baby diarree heeft? Als hij verder normaal reageert, is het meestal voldoende het dieet aan te passen. Als het een lichte aanval van diarree betreft (dunne ontlasting), probeer hem dan extra vocht te geven door per fles 30 tot 50 milliliter water aan de voeding toe te voegen. Als hij borstvoeding krijgt, ga dan gewoon door met voeden. Geef hem daarnaast extra water of een zogeheten ORS-oplossing (Oral Rehydration Salt) die uw kind tussen twee voedingen in moet drinken. ORS is bij de apotheek te koop.

Als een baby die een lichte aanval van diarree heeft al vast voedsel gebruikt, geef hem dan licht verteerbare voeding zoals appelsap, banaan, gekookte worteltjes en rijst, want hiervan wordt de ontlasting vaster. Raadpleeg zo nodig uw dokter.

Als een baby die flesvoeding krijgt waterdunne of frequente diarree heeft, moet gedurende 24 uur alle voeding worden weggelaten en alleen vocht worden gegeven.

Gebruik hiervoor een ORS-oplossing, waarmee de zouten die met de diarree verloren gaan worden aangevuld. Moedig uw kind aan zo veel mogelijk te drinken. Als na 24 uur weer met de flesvoeding wordt begonnen, wordt door sommige artsen aangeraden daarvoor een sojavoeding te gebruiken omdat sojamelk minder snel diarree geeft dan een voeding van koemelk. Meng iedere voeding met 30 tot 50 milliliter water extra en ga daarmee door tot de ontlasting er weer normaal uitziet. Vast voedsel beperkt u tot de eerder genoemde voedingsmiddelen.

Iedereen die een kind met diarree verzorgt moet er op bedacht zijn dat diarree die door een virus of bacterie veroorzaakt wordt erg besmettelijk is. Zorg ervoor dat u altijd uw handen wast na het verwisselen van een luier.

De meeste aanvallen van diarree zijn binnen 72 uur over. Aanpassing van het dieet en een extra vochttoevoer is dan voldoende. Toch kan een heftige diarree aanval – speciaal bij zuigelingen en jonge peuters – gevaarlijk zijn en wel vanwege het gevaar van uitdroging. Een uitgedroogde baby moet meestal in het ziekenhuis worden opgenomen, waar het vochttekort door middel van een infuus wordt opgeheven.

Als uw kind diarree heeft let dan op de volgende verschijnselen:

Al acht uur of langer geen natte luier.

Huilen zonder tranen.

Een droge mond.

Een ingezonken fontanel.

Meer dan acht keer diarree binnen acht uur.

Bloed in de ontlasting.

Drie of meer keer overgeven van helder vocht.

Het kind maakt een heel zieke indruk.

Als uw baby een van deze verschijnselen heeft, bel dan onmiddellijk uw huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips