Thermostaten

Een belangrijke functie van de huid is ook het afremmen van elke neiging van het lichaam om te warm of te koud te worden. De voornaamste regelaar voor de lichaamstemperatuur ligt in een centrum in de tussenhersenen, de hypothalamus, dat nauw en bij voortduring met de huid samenwerkt.

Dit centrum is als het ware uitgerust met twee thermostaten, een om een verhoging en een om een verlaging van de inwendige lichaamstemperatuur te registreren. Op een signaal dat het lichaam te heet wordt, wordt de bloedcirculatie in de huid vergroot en wordt dus de hitte van de inwendige organen afgevoerd naar een uitgebreid net van kleine bloedvaatjes vlak onder de huid waar de warmte gemakkelijk kan worden uitgestraald.

Dezelfde thermostaat vergroot tegelijkertijd de activiteit van de zweetklieren. Miljoenen van deze klieren liggen diep in de lederhuid en het onderhuidse weefsel de poriën monden zij aan het huidoppervlak uit. Het transpiratievocht verdampt tijdens het contact met de langsstromende lucht waardoor ook warmte aan het lichaam wordt onttrokken.

Thermostaten

Mocht echter de andere thermostaat in de hypothalamus (deel van de tussenhersenen) een daling van de lichaamstemperatuur registreren dan wordt de stroom van bloed naar de huid vertraagd en de activiteit van de zweetklieren verminderd.

Naarmate de bloedvoorziening van de huid afneemt werken de huid en de laag vet daaronder als isolatie om de nog aanwezige lichaamswarmte te behouden. Men heeft aangetoond dat een dik in de kleren gehuld lichaam maar 25 procent beter geïsoleerd is dan een volslagen naakte.

Bij vrouwen is de natuurlijke isolatie zelfs nog beter dan bij mannen, want vrouwen hebben van nature een grotere vetlaag – naar schatting is bij haar 28 procent van de totale lichaamsmassa vet en bij de man slechts 18. Ondanks de grote waarde die het heeft als warmtebewaarder wordt vet maar zelden op prijs gesteld, meestal verwenst zijn eigenaar het. Toch dient vetweefsel meer dan dit nuttig en bewonderenswaardig doel. Het levert noodvoedsel als de normale voeding stagneert. Het is een schokbreker die beschadiging van de beenderen op bijna alle plaatsen voorkomt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips