Ct-scan en mri-onderzoek van het hoofd

Door de computergestuurde beeldvormende apparatuur die in de afgelopen twintig jaar is geïntroduceerd, is er een ware revolutie ontstaan in het neurologisch en neurochirurgisch onderzoek. Algemeen beschikbaar zijn computertomografie (CT) en magnetic resonance imaging (MRI), ookwel nucleaire magnetische resonantie (NMR) genoemd.

Hoewel de computergestuurde technieken van CT en MRI op elkaar lijken, berust de beeldvorming op verschillende principes. Bij computertomografie wordt gebruik gemaakt van een ultra-dunne bundel van röntgenstralen, terwijl bij MRI gebruik wordt gemaakt van een zeer sterk magnetisch veld. Beide onderzoeken zijn weinig belastend.

Bij computertomografie passeert een bundel van röntgenstralen het lichaam. Diverse weefsels en lichaamsbestanddelen, zoals bot en vocht, absorberen verschillende hoeveelheden van de bundel; de intensiteit van de bundel die het lichaam weer verlaat, wordt vervolgens gemeten door een röntgenverklikker. De weefsels worden op de scan zichtbaar als verschillende schakeringen grijs. Aan het ene eind van dit spectrum staat bot, dat er op de scan wit uitziet; lucht staat aan het andere eind van het spectrum en ziet er zwart uit. Als u zich tijdens MRI-onderzoek in het magnetisch veld bevindt, reageert ieder waterstofatoom in uw lichaam hierop. De mate van reactie is afhankelijk van het type weefsel of de hoeveelheid water erin. Een magnetisch veldverklikker meet de reactie van de atomen. U ontvangt geen straling. Het magnetisch veld kan instrumenten van metaal beïnvloeden, zoals een pacemaker, een binnenoorprothese, een clipje op een verwijd bloedvat in de hersenen en achtergebleven granaatscherven.

Bij een CT-scan of MRI-onderzoek worden metingen vanuit duizenden hoeken rond het hele lichaam verricht, terwijl u op een speciale tafel ligt. Deze metingen worden automatisch door de apparatuur verricht en vervolgens worden alle gegevens door de computer verwerkt tot een samengestelde driedimensionale weergave van het lichaam.

Iedere tweedimensionale doorsnede kan elektronisch uit deze weergave geselecteerd worden en op een scherm worden vertoond voor onderzoek. Hiervan kunnen ook foto’s gemaakt worden voor nadere beschouwing.

Computertomografie en MRI hebben verschillende voordelen boven andere technieken. Computertomografie maakt inwendige structuren (weke delen) veel beter zichtbaar dan de gebruikelijke röntgenstralen en maakt ingrijpende technieken met meer risico’s, zoals hersenangiografie of een proefoperatie, vaak overbodig. Computertomografie is vooral bruikbaar voor heldere beeldvorming van hersenaandoeningen, waaronder beroerten, bloedingen, letsels, tumoren, abcessen, kysten, zwelling, vochtophoping en gebieden van afgestorven hersenweefsel. Soms kan met behulp van computertomografie onderscheid gemaakt worden tussen goedaardige en kwaadaardige gezwellen, omdat deze techniek gevoelig genoeg is om de verschillen in dichtheid tussen deze gezwellen zichtbaar te maken.

De toepassingen van MRI ondergaan nog steeds een snelle ontwikkeling. Deze techniek is vooral bruikbaar voor het in beeld brengen van gebieden van het hoofd waar zacht en hard weefsel aan elkaar grenzen, het ruggenmerg en door een beroerte getroffen gebieden die op een CT-scan niet goed te zien zijn. MRI wordt vaak gebruikt voor het vaststellen van aandoeningen van zenuwvezels, zoals multipele sclerose, omdat deze techniek beschadigingen van het hersenweefsel (zenuwweefsel) goed in beeld kan brengen.

CT en MRI zijn ook goed toepasbaar voor het vaststellen van aandoeningen in andere delen van het lichaam, waaronder de nieren, de urinewegen, de alvleesklier en de lever.

CT en MRI zijn veilige, pijnloze, eenvoudige technieken. CT en MRI maken snelle diagnose en behandeling mogelijk en zijn ook goed te gebruiken om het ziekteverloop te vervolgen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips