Depressie en stemmingsstoornissen

Er bestaan verschillende soorten van depressies, die een aantal symptomen gemeen kunnen hebben. Deze symptomen zijn het stoppen met de normale bezigheden, slecht slapen, gebrek aan eetlust, gebrek aan concentratievermogen en moeilijkheden met het nemen van beslissingen, een verminderde energie, gevoelens van waardeloosheid en schuld, en zelfs gedachten aan zelfmoord en dood.

Wanneer de depressie licht is, kunnen veranderingen in de omgeving enige verbetering geven, maar dit helpt niet bij ernstige depressies.

stemmingsstoornissen

Er zijn ook leeftijdgebonden kenmerken. In de vroege jeugd is angst voor scheiding een veel voorkomende oorzaak. Vroeg in de puberteit kan bij jongens negatief en asociaal gedrag optreden. Seksuele avonturen, spijbelen en weglopen komen voor bij oudere jongens en meisjes. Bij ouderen moet pseudodementie – een depressie die zich hoofdzakelijk uit in de vorm van een verlies van intellectuele vermogens – zorgvuldig worden onderscheiden van de werkelijke dementie, die het gevolg is van organische afwijkingen in de hersenen.

In dit gedeelte worden verschillende soorten van depressie behandeld en de therapeutische mogelijkheden die daarvoor ter beschikking staan. Bovendien worden de waarschuwingssignalen voor een mogelijke zelfdoding (een complicatie van iedere ernstige depressie) besproken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips