Asociaal gedrag

Klachten en verschijnselen bij asociaal gedrag:
– Gebrek aan respect voor de regels en eisen die de maatschappij stelt.
– Herhaalde schending van de rechten van anderen.
– Onwettig, ongeoorloofd gedrag.
– Gebrek aan respect voor de waarheid.
– Bij ouders, verwaarlozing of mishandeling van hun kind of kinderen.
– Lichamelijk geweld, mishandeling van partner.
– Geen vaste baan.
– Geen vast adres.

Iemand die zich zeer asociaal gedraagt, vertoont gebrek aan respect voor de verwachtingen en regels van de maatschappij waarin hij leeft en schendt herhaaldelijk de rechten van anderen. De populaire term voor iemand met deze stoornis is een ’asociale figuur’. Hoewel de diagnose alleen gesteld wordt bij mensen die ouder zijn dan 18 jaar, moet er wel sprake zijn van een voorgeschiedenis van asociaal gedrag. Voor de leeftijd van 15 jaar wordt het gedrag van de persoon vaak al gekenmerkt door liegen, moeilijkheden met de politie, spijbelen, plichtsverzuim en drank- of drugmisbruik, en misschien is hij van huis weggelopen. Als volwassene begaat hij vaak wetsovertredingen, hij voldoet niet aan de eisen die een normale baan of het ouderschap stellen, heeft financiële problemen en is roekeloos (bijvoorbeeld door te rijden onder invloed van alcohol). Hij is niet in staat een langdurende relatie te hebben met één seksuele partner, maakt vaak misbruik van alcohol of drugs en is agressief en prikkelbaar.

Asociaal gedrag is niet alleen maar een medische term voor crimineel gedrag, maar beschrijft een langdurige stoornis die uiteindelijk niet in de spreekkamer van een psychiater eindigt, maar in de gevangenis.

Zelfmoord, alcoholisme, zwerven en een sociaal isolement komen veel voor bij mensen die wij asociaal noemen. Het is opmerkelijk dat bij deze mensen angst of depressie blijkbaar ontbreken in situaties waarin deze emoties te verwachten zouden zijn. Ondanks alle problemen met de wet die asociale mensen hebben, kunnen zij een innemend en opvallend normaal voorkomen hebben.

Behandeling bij asociaal gedrag.

Er is geen eenvoudige of algemeen werkzame methode om iemand die werkelijk asociaal is te behandelen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips