Wat te doen bij een onschuldige ziekte?
Iedereen is wel eens ziek. Het probleem kan veroorzaakt zijn door iets vertrouwds, zoals een verkoudheid of een griepvirus, of het kan om een schijnbaar mysterieuze aandoening gaan. Meestal is het herstel van een algemeen voorkomende, onschuldige ziekte een kwestie van tijd en berust de behandeling op gezond verstand. Voor gewone, niet ernstige klachten gelden de volgende richtlijnen.
Doe het rustig aan. Als u zich niet lekker voelt, luidt het eerste voorschrift, neem rust en doe het wat kalmer aan. Ga bij griep naar bed, eet voldoende en drink erg veel. Dit kan helpen om weer snel beter te worden. Bij een verkoudheid is geduld de eerst aangewezen behandeling; het duurt een paar dagen voor de verkoudheid over is. Als u zich niet lekker voelt, blijf dan thuis en doe het rustig aan. Maar als u zich daartoe in staat voelt, ga dan gewoon door met uw werk.
Let goed op de symptomen. Wat uw kwaal ook is, let goed op wat uw lichaam u zegt. Een loopneus, wat hoesten en een wattenhoofd komen en gaan gewoonlijk zonder de hulp die de moderne geneeskunde heeft te bieden. Maar een schijnbaar onbelangrijke aandoening die langer dan een week of twee duurt, kan in werkelijkheid iets ernstigers zijn.
Hier volgen enkele symptomen die normaal gepaard gaan met onschuldige ziekten. Maar ze kunnen ook alarmerende verschijnselen zijn, waarop u bedacht moet zijn ook als u vindt dat u aan iets ’onschuldigs’ lijdt. Gewoon voor het geval dat het om iets ergers gaat.
Pijn. Acute pijn (dat is pijn die plotseling opkomt) is meestal een waarschuwing. Als u ineens een ernstige pijn voelt die u niet eerder hebt gehad, raadpleeg dan een arts.
Koorts. Veel onschuldige kwalen gaan gewoonlijk vergezeld van koorts. Een verhoogde lichaamstemperatuur is het middel waarmee het lichaam een infectie en bepaalde ziekten bestrijdt. Koorts vergroot ook de hoeveelheid vocht die het lichaam verliest. Het is dan ook belangrijk, dat bij koorts steeds voldoende vocht wordt opgenomen.
De lichaamstemperatuur verandert normaal in de loop van de dag (’s morgens is die lager dan ’s middags). Een temperatuur tussen 37,5° C en 38,5° C (gemeten met een thermometer onder de tong) wordt gewoonlijk verhoging genoemd; daarboven spreekt men eerder van koorts.
Raadpleeg de huisarts, indien de temperatuur meer dan drie dagen steeds 38,5° C of hoger blijft, of indien een kind van drie maanden of jonger meer dan één dag een temperatuur heeft van 38° C. Een temperatuur hoger dan 39,5° C kan bij een volwassene de mentale processen in de war brengen: iemand kan dan gaan ijlen.
Hoesten. Bij een verkoudheid is hoesten normaal. Maar als het hoesten meer dan twee of drie weken aanhoudt, of als bloederig slijm wordt opgegeven, raadpleeg dan de huisarts.
Aanhoudende diarree of braken. Het verlies van lichaamsvocht kan in ernstige gevallen levensbedreigend zijn, vooral bij kinderen. Raadpleeg de huisarts als één van uw gezinsleden niet in staat is vocht vast te houden. Indien waterige diarree of overgeven langer dan twee of drie dagen duurt of gepaard gaat met een gevoel flauw te vallen bij het opstaan, raadpleeg dan de huisarts.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.