Septische shock

Een septische shock wordt veroorzaakt door een bloedvergiftiging en is levensbedreigend. Hierbij daalt de bloeddruk ineens heel snel. Als de kwaal niet behandeld wordt dan leidt dit tot de dood. Zelfs met een behandeling is de kans op overlijden erg groot. Wat is een septische shock precies? Hoe kun je een septische shock herkennen? En waardoor wordt het veroorzaakt?

Wat is een septische shock?

Een septische shock is een zeer ernstige aandoening. Hierbij zijn een groot aantal bacteriën in het bloed terechtgekomen als gevolg van een infectie. Dit heeft geleid tot bloedvergiftiging, ofwel sepsis.

Wat is de oorzaak van een septische shock?

De afvalproducten van bacteriën, die bacteriële gifstoffen, kunnen via een wond in de bloedbaan terechtkomen. Als dit massaal gebeurt, kan dit leiden tot een septische shock. De bacteriën die in de bloedbaan terecht zijn gekomen, kunnen zich gaan vermenigvuldigen. Vervolgens komen ze in verschillende organen terecht waar hun gifstoffen een bloedvergiftiging veroorzaken. Dit kan weer leiden tot een septische shock. De bloedvergiftiging kan optreden door een bevalling, een abortus, een infectie of iets anders.

Hoe kun je een septische shock herkennen?

Mensen met een bloedvergiftiging hebben vaak de volgende symptomen:

  • Koorts, vaak met koude rillingen. Soms is het geen koorts, maar ondertemperatuur (hypothermie).
  • Ademhalingsproblemen, zoals een snelle ademhaling of hyperventilatie. Dit kan weer leiden tot kortademigheid.
  • Een snelle hartslag (tachycardie)
  • Huid die warm is
  • Soms huiduitslag
  • Algehele malaise, lusteloosheid
  • Zweten
  • Hoofdpijn
  • Verwardheid

Een bloedvergiftiging wordt niet altijd herkend, omdat het dezelfde klachten geeft als een ernstige griep. In een later stadium kunnen de klachten overgaan in een septische shock.

Wat zijn de symptomen van een septische shock?

Een septische shock gaat gepaard met de volgende symptomen:

Bij een septische shock verwijden de bloedvaten zich, waardoor er te weinig bloed naar de organen wordt gepompt. Hierdoor daalt de bloeddruk en moet het hart harder werken. Iemand krijgt dan last van hartkloppingen. Ook wordt het bloed dikker, waardoor het minder goed door het lichaam stroomt. Zonder behandeling zal iemand overlijden.

Hoe stelt een arts de diagnose septische shock?

De diagnose wordt gesteld aan de hand van klachten, lichamelijk onderzoek en microscopisch onderzoek. Zo kan het bloed, speeksel, urine, wondvocht, ruggenmerg en hersenvloeistof worden onderzocht. Aan de hand van het onderzoek wordt weer bepaald hoe de septische shock wordt behandeld.

Hoe wordt een septische shock behandeld?

Bij een septische shock is direct ingrijpen noodzakelijk. De bloeddruk moet weer omhoog worden gebracht. Dit gebeurt met bloeddrukverhogende medicijnen. Verder kan er vocht worden toegediend om uitdroging te voorkomen.

Het is van belang dat de veroorzaker wordt uitgeschakeld. Aangezien de meeste infecties door bacteriën worden veroorzaakt, is het noodzakelijk dat iemand antibiotica krijgt. Welke antibiotica dat is, hangt weer af van het type infectie en de bron.

Hoe gevaarlijk is een septische shock?

Zelfs als een septische shock direct wordt behandeld, kan dit tot de dood leiden. Wel is het risico dan minder dan zonder behandeling. Met behandeling is het risico op overlijden 50 procent, zonder behandeling is dit 100 procent.

Welke complicaties kunnen er optreden bij een septische shock?

Bij een septische shock kunnen complicaties ontstaan. Dit komt, omdat de bloedtoevoer naar de organen wordt verminderd. Hierdoor functioneren de organen niet meer goed. Verder worden de haarvaten beschadigd, waardoor er giftige stoffen vrijkomen en de bloedplaatjes worden aangetast. Meestal zijn de nieren bij de aandoening betrokken en komt er eiwit in de urine, waardoor acuut nierfalen ontstaat. Iemand moet dan minder vaak of niet plassen. Ook leidt een afname van de bloedtoevoer naar het hart tot hartfalen. In sommige gevallen raakt de hartspier beschadigd.

Andere vormen van een shock

Een septische shock is een shock. Een shock is een verlaging van de bloeddruk, waardoor weefsel en organen te weinig zuurstof krijgen toegediend. Andere vormen van een shock zijn:

Iedere shock is ernstig en moet direct worden behandeld.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips