Bloedlichaampjes

Onderscheiden worden rode bloedlichaampjes (erytrocyten), witte bloedlichaampjes (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten). De rode bloedlichaampjes verschijnen onder de microscoop als een bijna rond schijfje met een verdikte rand. Een gezonde man heeft ongeveer 5 miljoen rode bloedlichaampjes in 1 mm3 bloed, een gezonde vrouw plusminus 10% minder.

Bloedlichaampjes

De rode bloedkleurstof (hemoglobine) is het hoofdbestanddeel van de erytrocyten. Het is een gecompliceerde eiwitstof, voor een deel bestaande uit ijzer. Het hemoglobine neemt de zuurstof uit de longen op en geeft het weer af in de weefsels waar het nodig is voor de stofwisseling. Van de rode bloedlichaampjes wordt in de loop van de dag 1% afgebroken en vervangen door nieuw gevormde. De aanmaak vindt plaats in het beenmerg van de wervelkolom, het bekkenbeen, de ribben en het borstbeen.

De meeste rode bloedcellen worden in de milt afgebroken. De witte bloedlichaampjes (leukocyten) zijn ongeveer anderhalf tot tweemaal groter dan de rode. Een volwassene heeft gemiddeld 7000 witte bloedlichaampjes in 1 mm3 bloed. Tijdens een bacteriële infectie kan dit getal tot 40.000 oplopen. De witte bloedlichaampjes vervullen de rol van ‘gezondheidspolitie’; zij verzwelgen en verteren bacteriën, en zijn verder actief tegen virussen, parasieten en allerlei allergenen. Leukocyten zijn tevens onmisbaar bij de bestrijding van infecties door de aanmaak van antilichamen.

Bloedlichaampjes / leukocyten

De beschrijving van de verschillende soorten leukocyten is gecompliceerd. Grofweg kunnen drie hoofdgroepen onderscheiden worden; lymfocyten, granulocyten en monocyten. De aanmaak vindt plaats in het beenmerg, de rijping van de lymfocyten vindt plaats in de lymfknopen en de thymus. Ook de bloedplaatjes worden in het beenmerg aangemaakt. In 1 mm3 bloed bevinden zich ongeveer 250.000 bloedplaatjes. De bloedplaatjes hebben een belangrijke functie bij de bloedstolling.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips