Vitiligo

Bij een zeer witte huid denkt men in eerste instantie aan albinisme. Het kenmerkende verschil tussen albinisme en vitiligo is dat albinisme de hele huid betreft terwijl het bij vitiligo om vlekken gaat. Bovendien is albinisme een erfelijke afwijking die vanaf de geboorte aanwezig is. De witte huidvlekken bij vitiligo komen in de loop der jaren op. Er is daarbij sprake van scherp begrensde, ronde, witte vlekken op de huid. De vlekken verschillen aanzienlijk in grootte. Ze kunnen zo groot zijn als een speldenknop, maar ook vrijwel het hele lichaam bedekken. Ook de haren die op deze vlekken groeien, zijn kleurloos.

Waardoor wordt vitiligo veroorzaakt?

Wanneer een stukje huid uit zo’n witte vlek onder de microscoop wordt onderzocht, kan men zien, dat de cellen die de bruine pigmentstof (melanine) vormen, geheel ontbreken. Het is niet bekend waarom deze cellen verdwijnen. Men veronderstelt dat de aanleg voor deze afwijking erfelijk bepaald is. Vitiligo komt opvallend vaak voor in combinatie met andere ziekten en verwondingen, zoals bij suikerziekte, na schedelletsels, bij een te sterk werkende schildklier. Ook doet vitiligo zich nogal eens voor in verband met een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.

vitiligo

Hoe wordt vitiligo behandeld?

Er bestaat geen behandeling van de oorzaak. Kleine vlekken kunnen gemakkelijk kosmetisch worden weggewerkt. Er wordt daarbij ook gebruik gemaakt van kleurstoffen die bijvoorbeeld pro vitamine-A (caroteen) bevatten.

Wat kan men er zelf aan doen?

Helaas zit er niets anders op dan te leren leven met deze wat ontsierende huidverandering. Afgezien van het wegwerken van de witte vlekken met behulp van make-up of kleurstof, valt er niets tegen te doen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Vitiligovlekken vallen meestal voor het eerst in de zomer op. Ook wanneer men er helemaal geen last van heeft, is het toch beter ze aan de huisarts of aan een huidarts te laten zien. Het kan namelijk ook een uiting zijn van een onderliggende ziekte.

Wat doet de dokter?

Met vragen en door onderzoek zal de arts eventuele andere ziekten zoals een schimmelinfectie van de huid uitsluiten, om er zeker van te zijn dat er sprake is van vitiligo. Wanneer de diagnose is gesteld, dan zal hij nog nagaan of er ziekten aanwezig zijn die vaak met vitiligo gepaard gaan. Een voorbeeld van een dergelijke ziekte is een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.

Ziekteverloop

Mensen met vitiligo hoeven zich niet ongerust te maken. Maar als de vlekken erg
ontsierend zijn omdat ze bijvoorbeeld in het gezicht zitten, kan dat een psychische belasting zijn. Daarnaast moet men voorzichtig zijn met zonlicht, omdat een vitiligovlek in de felle zon sneller verbrandt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips