Met deze tips bescherm jij je lippen in de winter

De winter staat voor de deur en dit betekent dat onze lippen weer extra aandacht verdienen. Met name tijdens de koude wintermaanden hebben onze lippen het zwaar te verduren. Normaal heeft de huid zestien verschillende huidlagen, maar onze lippen hebben er echter maar vier. Hierdoor zijn ze extra gevoelig voor seizoensveranderingen. Droge, schrale of gebarsten lippen: we hebben er allemaal weleens last van. De vraag is: hoe voorkom je het?

Waarom krijg je droge lippen?

Droge lippen met schilfers en kloofjes komen het gehele jaar door, maar met name in de wintermaanden. Dit komt door de droge, koude lucht buiten, maar ook door uitdrogende factoren binnenshuis. De centrale verwarming wordt in de winter immers aangezet waardoor een zeer droge atmosfeer in huis kan ontstaan. Deze droge atmosfeer verhoogt de kans op droge lippen. Dit kan behoorlijk hinderlijk en pijnlijk zijn. Wanneer lippen uitgedroogd zijn, hebben veel mensen de neiging hun lippen met hun tong te bevochtigen. Dit geeft kortstondig verlichting, maar vervolgens drogen de lippen nog verder uit. Bovendien wordt, als gevolg van de enzymen in het speeksel, de beschadigde huid nog verder aangetast.

Hoe kun je droge lippen voorkomen?

Er zijn veel natuurlijke middeltjes waarmee je droge lippen kan voorkomen. Middelen die we vaak al in huis hebben, zoals kokosolie. Het smaakt heerlijk, is hypoallergeen en is gezond om mee te koken. Daarnaast is het ook een goed middel tegen droge lippen. Door de unieke samenstelling wordt het veel beter opgenomen door de huid dan andere oliën. Breng een paar keer per dag een laagje kokosolie aan op je lippen en je kunt je droge lippen vaarwel kussen. Heb je geen kokosolie in huis? Dan is olijfolie een uitstekend én hydraterend alternatief.

Naast kokosolie is ook honing goed tegen droge lippen. Honing is een geweldige moisturizer en heeft antibacteriële eigenschappen. Het bevat onder andere vitamines, mineralen, eiwitten en stoffen die het vocht vasthouden en de bovenste huidlaag kunnen herstellen. Smeer in de avond voordat je naar bed gaat wat honing op je lippen. Dan sta je de volgende dag met zachte en gladde lippen weer op. Tenslotte heeft komkommer een hydraterend effect op je lippen. Wrijf je droge en gesprongen lippen in met een schijfje komkommer en laat het een kwartier inwerken. Spoel af met lauw water. Komkommer zorgt er niet alleen voor dat je lippen gehydrateerd worden, maar geeft je lippen ook een vitamine C boost.

De juiste lippenbalsem

Naast natuurlijke middeltjes is een goede lippenbalsem een must om standaard in je tas te hebben. Een lippenbalsem zorgt ervoor dat je lippen niet uitdrogen en voorkomt velletjes en gebarsten lippen. Of nog erger: een koortslip. Een goede preventieve lippenbalsem is bijvoorbeeld Sorefix, die rijk is aan natuurlijke oliën en vitamine E.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips