Onrustige benen

Er is geen feestje, geen muziek, geen Gene Kelly. Integendeel, u ligt in bed en probeert te slapen, maar uw benen lijken absoluut te willen dansen. Wat is dit? Misschien hebt u altijd uw ware roeping onderdrukt – misschien wilde u eigenlijk een rookster zijn. Maar waarschijnlijk bent u een van de geschatte 5 procent van de bevolking met onrustige benen. Deze aandoening is doorgaans eerder een chronisch ongemak dan een symptoom van een ernstige neurologische stoornis. De kenmerken ervan zijn een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen, ’trekken’ van de benen en diepe kriebelingen in de benen. Meestal krijgt u het in de onderbenen, maar ook de dijen en zelfs de armen kunnen erdoor getroffen worden. Bovendien is het niet altijd aan beide kanten even erg.

De oorsprong van de aandoening is onbekend. Sommige onderzoekers vermoeden dat een stoornis in de chemische huishouding van de hersenen aan de basis ligt van het probleem.

Wat de achtergrond ervan ook mag zijn, plezierig is het allerminst. Daarom vindt u hieronder een paar dingen die u kunt doen om de ongemakken te verminderen.

Sta op en ga. Onrustige benen komen voornamelijk ’s nachts voor, wanneer u helemaal in rust bent. De snelste manier om de drang van de benen om te bewegen te bevredigen, is door op te staan en enkele rondjes door de slaapkamer of het huis te lopen. Natuurlijk zijn er ook mensen die zelfs zonder onrustige benen moeilijk kunnen slapen. Daarom loont het de moeite de volgende middeltjes eens te proberen.

Wandel voor u naar bed gaat. In sommige gevallen heeft dit een remmende uitwerking op nachtelijke aanvallen van onrustige benen. Lichaamsbeweging wijzigt het chemische evenwicht in de hersenen
– er komen endorfines vrij – en bezorgt u een rustiger slaap.

Wiebel met uw voeten. Beweeg uw voeten heen en weer zodra u de symptomen voelt opkomen.

Een andere slaaphouding. Sommige mensen schijnen in de ene slaaphouding veel meer last te hebben van de symptomen dan in de andere. Experimenteer daarom met verschillende houdingen. Het kan geen kwaad en het kan erg lonend zijn.

Stop uw voeten in koud water. Bij sommige mensen helpt het. Een waarschuwing echter: ‘Hoe meer, hoe beter’ is een slogan die hier niet op zijn plaats is. Stop uw voeten dus niet in een emmer ijs; u zou zenuwen kunnen beschadigen.

Warmte. Terwijl sommige mensen gebaat zijn bij kou, vinden anderen een verwarmingskussen effectiever.

Bedrituelen

Onrustige benen kunnen chronisch zijn – sommige mensen worden er jaar in jaar uit door gekweld. Daarom proberen heel wat mensen allerlei bedrituelen uit. En sommige van deze rituelen, hoe vreemd ze ook mogen zijn, helpen ook nog – soms tenminste. Hoe het komt dat deze rituelen werken? Artsen willen er zelfs niet naar raden. Niettemin zijn deze ongewone methoden absoluut ongevaarlijk. Misschien wilt u ze wel proberen. Baten ze niet, schaden doen ze ook niet.

Draag katoenen kousen in bed. Een tip om ’s winters te proberen – in elk geval zijn uw voeten dan warm.

Draag een zijden pyjama. Een zijden pyjama zit heerlijk, en mocht u toch nog uw bed uit moeten om rond te wandelen, dan bent u in ieder geval stijlvol gekleed.

Een elektrisch massageapparaat. Sommige mensen zeggen dat hun symptomen afnemen als ze over hun benen wrijven met een elektrisch massageapparaat; een enkeling zegt echter dat de symptomen verergeren.

Eén multivitaminetablet per dag. IJzertekort kan een oorzaak zijn van onrustige benen. Dit verband is vastgesteld in verschillende studies. Ook een tekort aan foliumzuur is in verband gebracht met onrustige benen. Als u een dergelijk tekort vermoedt, raadpleeg dan uw huisarts. Eén multivitaminetablet per dag kan u beschermen.

Twee aspirientjes voor het slapengaan. Artsen kunnen niet zeggen waarom aspirine helpt, maar blijkbaar nemen hierdoor bij sommige mensen de symptomen af.

Niet laat eten. Laat op de avond nog veel eten kan de benen werkelijk ‘nerveus’ maken. Het is mogelijk dat de vertering van een grote maaltijd iets op gang brengt dat de symptomen veroorzaakt.

Verminder de stress. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar zeker de moeite van het proberen waard. Stress verergert het probleem.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Bij mij is het opstaan en wat rondjes rond tafel.Nu sta ik direct op want blijven liggen is geen oplossing.Drie uur nadien is het nog niet weg.Opstaan duurd vijf minutten en weg is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips