Netwerk van bloedvaten

Borsten hebben een verschillende bloedvaten die door de huid te zien zijn, vooral als ze tijdens de zwangerschap opzetten. Een netwerk van bloedvaten -adertjes en slagadertjes- vervoert het bloed van en naar de borsten. Grote adervertakkingen leiden het bloed naar de oksel en de aderen in de borst. De slagaders die bloed leveren aan de borsten zijn vertakkingen van de ondersleutelbeenslagader. De weefsels van de borst bevatten ook lymfe die de afvalstoffen, dode cellen en andere onbruikbare stoffen afvoert. Deze vloeistof stroomt door de lymfevaten die uitkomen in de lymfeknopen. In het gebied van borst en oksel bevinden zich ongeveer 35 lymfeknopen.

De meeste hiervan bevinden zich in of rond de oksel. Als er kanker in de borststreek ontstaat, tast dit vaak ook de lymfeknopen aan, omdat lymfe naast afvalstoffen ook kankercellen kan vervoeren. Lymfe stroomt in alle richtingen, maar ongeveer driekwart van de lymfevaten in de borst komt uit in de lymfeknopen in de oksel. Dit is de voornaamste plaats waar vandaan kanker zich verspreidt van de borst naar andere lichaamsdelen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips